"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США звинуватили засновника FTX у підкупі китайських посадовців на $40 мільйонів

Вівторок, 28 березня 2023, 19:27 -

США звинуватили засновника та колишнього виконавчого директора збанкрутілої криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда у дачі хабара в розмірі $40 млн одному або декільком китайським урядовцям.

Про це йдеться в обвинувальному акті, поданому до федерального суду Манхеттена у вівторок, пише Financial Times.

Прокурори стверджують, що Бенкман-Фрід відправив хабар у криптовалюті китайським посадовцям, щоб отримати доступ до торгових рахунків, які були заморожені правоохоронними органами країни. Рахунки були пов'язані з Alameda Research, дочірньою компанією FTX.

"Нове звинувачення у хабарництві додалося до 12 звинувачень, які вже були висунуті колишньому керівнику FTX, чия біржа зазнала краху в листопаді минулого року після того, як не змогла задовольнити хвилю вимог клієнтів про виведення коштів.

Реклама:

Бенкман-Фрід був спочатку звинувачений за вісьмома пунктами у грудні, після того, як його екстрадували з його будинку на Багамах, у тому, що прокурори назвали "одним з найбільших фінансових шахрайств в американській історії", - пише FT.

Минулого місяця уряд розширив обвинувачення, додавши до них звинувачення у шахрайстві з цінними паперами та змові з метою вчинення банківського шахрайства.

Згідно з останнім обвинувальним висновком, Бенкман-Фрід неодноразово намагався розморозити рахунки, пов'язані з Alameda Research, в тому числі наймав адвокатів для лобіювання інтересів компанії в Китаї.

Реклама:

Крім того, Бенкман-Фрід намагався використати особисту ідентифікаційну інформацію кількох осіб, які не були пов'язані з FTX або Alameda, щоб переказати кошти і обійти накази про заморожування, введені китайською владою, стверджує прокуратура.

В обвинувальному висновку стверджується, що після кількох місяців невдалих спроб розморозити рахунки, Бенкман-Фрід віддав розпорядження про багатомільйонний хабар.

За його вказывкою один із співробітників Alameda надіслав криптографічні платіжні інструкції для отримання принаймні частини хабара іншим співробітникам Alameda, йдеться в обвинувальному акті.

Приблизно в листопаді 2021 року, як стверджується в обвинувальному акті, Бенкман-Фрід організував переказ хабара на суму близько $40 млн з Alameda на приватний криптовалютний гаманець.

Приблизно в той самий час, коли було здійснено платіж, рахунки були розморожені, що спонукало Бенкмана-Фріда переказати ще десятки мільйонів доларів у криптовалюті.

Потім Alameda використав розморожені рахунки для фінансування додаткової торгової діяльності.

Представник Бенкмана-Фріда відмовився від коментарів.

Нове звинувачення проти Бенкмана-Фріда з'явилося після того, як третій колишній колега, Нішад Сінгх, минулого місяця уклав угоду зі слідством про визнання вини.

Сінгх, колишній керівник інженерного відділу FTX, приєднався до колишнього керівника Alameda Керолайн Еллісон і співзасновника FTX Гері Вана, які погодилися допомогти уряду в побудові справи проти Бенкмана-Фріда.

Наразі Бенкман-Фрід перебуває під заставою в будинку своїх батьків у Каліфорнії в очікуванні судового засідання, попередньо призначеного на жовтень.

Окремо у вівторок суддя Льюїс Каплан, який веде цю справу, наказав змінити умови звільнення під заставу Бенкмана-Фріда, обмеживши його в користуванні ноутбуком і телефоном, які не підключаються до інтернету.

Раніше уряд звинуватив Бенкмана-Фріда у спробі зв'язатися з колишнім співробітником FTX, а також з Джоном Реєм, новим виконавчим директором FTX, і у використанні віртуальної приватної мережі.

Читайте також: Крах FTX: як Сем Бенкман-Фрід завалив криптогіганта вартістю 30 мільярдів доларів

Економічна правда

Реклама: