Прем’єрка Італії Мелоні ветувала продаж італійської фірми компанії, пов’язаній з "Яндексом"

П'ятниця, 24 березня 2023, 10:27 -

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні наклала вето на угоду про придбання постачальника хмарних послуг компанії, яка має зв’язки з російським інтернет-гігантом Yandex.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на урядовий документ і трьох осіб, знайомих з цим питанням.

Рішення про вето було прийнято на засіданні кабінету міністрів 16 березня. Згідно з відхиленою угодою, голландська компанія Nebius мала б придбати Tecnologia Intelligente (TI), невелику компанію, засновану Марко Карраї, італійським бізнесменом, близьким до колишнього прем’єр-міністра Маттео Ренці.

Двоє урядовців на умовах анонімності повідомили агентству, що уряд стурбований цією угодою, оскільки діяльність Nebius фінансується "Яндексом".

Реклама:

Холдингова компанія російської фірми, зареєстрована в Нідерландах, планує відмовитися від власності та контролю над більшою частиною групи "Яндекс", включаючи її основні бізнеси, що приносять дохід, а міжнародні підрозділи деяких сервісів, включаючи хмару, будуть розвиватися за межами Росії.

Третій співрозмовник, також на умовах анонімності, повідомив Reuters, що Nebius стане частиною нової міжнародної компанії після реструктуризації.

Один із ключових співробітників Nebius Даніла Штан розповів, що компанія планувала побудувати центр досліджень і розробок в Італії, щоб залучити найкращі технічні таланти з Росії та інших країн.

Реклама:

"Наша нідерландська холдингова компанія перебуває в процесі вилучення свого російського бізнесу – на жаль, це не швидкий процес. Але, сподіваюся, коли він завершиться, ми зможемо повернутися до зосередження на техніці, а не на візах", - сказав він.

Використання Італією своїх золотих повноважень зазвичай призводить до схвалення угод із рекомендаціями, спрямованими на збереження національних інтересів. З моменту їх запровадження у 2012 році державні органи дев’ять разів блокували іноземні "набіги" на територію Італії.

Економічна правда

Реклама: