ЄС виділить 56 мільйонів євро своїм фермерам через наплив українського зерна 

Середа, 22 березня 2023, 09:00 -

Європейський Союз активує антикризовий фонд для фермерів трьох країн, які стикаються з напливом українського врожаю, що знижує місцеві ціни.

Про це повідомляє Bloomberg.

Європейська комісія виділить 56 мільйонів євро Румунії, Болгарії та Польщі, повідомив комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський. Торік три основні чорноморські порти України знову відкрилися для експорту зерна, але морська торгівля залишається повільнішою, ніж зазвичай, через саботаж РФ, що змушує фермерів продовжувати перевозити врожай через сусідні країни ЄС.

"Це підтримка для країн, фермери яких постраждали від збільшення імпорту з України", - сказав він. "Ми спостерігаємо збільшення пропозиції, величезне збільшення імпорту для прикордонних країн".

Реклама:

Рішення було прийнято для Болгарії та Польщі, оскільки поєднання їхнього власного виробництва та імпорту з України перевищило середній п'ятирічний показник до початку війни Росії в Україні. Румунія була додана до списку через те, що вона є вузловою країною для так званих "смуг солідарності", сказав єврокомісар.

Румунія отримає 10 мільйонів євро, Болгарія - близько 17 мільйонів євро, а Польща - 30 мільйонів євро. Ця сума може бути подвоєна за рахунок співфінансування з бюджетів країн-членів ЄС. 

До Угорщини та Словаччини також надійшло більше українського врожаю. Але вони не отримають підтримки від фонду, оскільки їхні сукупні обсяги виробництва та імпорту не перевищують середній п'ятирічний показник, сказав Войцеховський.

Реклама:

Реклама: