G7 відклала перегляд стелі цін на російську нафту – Bloomberg

Понеділок, 20 березня 2023, 17:10 -

Країни Великої сімки навряд чи переглянуть обмеження ціни на російську нафту цього тижня, незважаючи те, що нафта продається значно нижче поточного порогу в 60 доларів.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

За їх словами, країни-члени ЄС були проінформовані виконавчою владою блоку про те, що G7, відповідальна за встановлення та зміну ліміту цін, мало зацікавлена у зміні цінових рівнів на даному етапі.

Переговори між Єврокомісією та G7, ймовірно, продовжаться після саміту лідерів ЄС, який відбудеться цього тижня в Брюсселі.

Реклама:

Раніше G7 раніше погодилася переглянути рівень цін у середині березня, і законодавство ЄС передбачає, що метою має бути утримання порогового значення на 5% нижче середніх ринкових ставок.

Звіт Міжнародного енергетичного агентства минулого тижня показав, що в лютому російська нафта та нафтопродукти продавалися за ціною, нижчою за максимальну. 

Середньозважена експортна ціна російської нафти склала 52,48 дол за барель без урахування витрат на доставку та страхування. 

Реклама:

За даними МЕА, нафта Urals, ключова експортна суміш Росії, продавалася за 45,27 дол на ринку Чорного моря, тоді як такі суміші, як ESPO, Sakhalin і Sokol, призначені для відправлення в Азію, торгувалися значно вище верхньої межі.

Польща та країни Балтії наполягали на зниженні верхньої межі ціни щонайменше до 49 дол, щоб створити додатковий тиск на фінанси Росії.

Послам ЄС у неділю повідомили, що дискусії G7 не показали жодних змін, повідомили два джерела, знайомі з ходом переговорів. 

Комісія повідомила дипломатам, що обговорення триватимуть, у тому числі після саміту лідерів ЄС, і виконавчий орган блоку продовжить співпрацювати з G7 на основі даних, наданих МЕА.

Нагадуємо:

За даними ЗМІ, президент Штатів Джо Байден заявив президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, що Вашингтон не має бажання змінювати нафтові санкції.

Реклама: