"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ дещо наростив продаж валюти з резервів і нічого не викупив

П'ятниця, 17 березня 2023, 20:56 -

Національний банк за тиждень з 13 по 17  березня продав на міжбанківському валютному ринку 376,22 млн доларів, натомість в резерви нічого не викупив.

Про це свідчать дані НБУ.

За даними валютних інтервенцій Національний банк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 376,22 млн доларів. При цьому регулятор не викупив жодного обсягу валюти в резерви. Хоча від початку року викуп валюти НБУ був невеликим і переважно відбувався в межах 10 млн дол, вперше з квітня 2022 року регулятор не придбав валюти за тиждень.

У попередні тижні регулятор суттєво скоротив обсяг продажу валюти з резервів, і за останні два тижні продавав в середньому 285 млн дол проти 680 млн дол в середньому у лютому.

Реклама:

Загалом від початку року НБУ продав вже 6,4 млрд доларів, а купив – 61,3 млн доларів. 

НБУ використовує продаж валюти з резервів зокрема для стримування тиску на валютному ринку, спричинений емісією гривні. Також він продає валюту для балансування ринку експортерів та імпортерів задля утримання фіксованого курсу.

Нагадуємо

Реклама:

З кінця травня 2022 року НБУ був змушений продавати близько 1 млрд дол з резервів щотижня для балансування міжбанку. Після корекції курсу на 25% до 36,6 грн за долар у середині липня ситуація стабілізувалася, а тижневі продажі валюти відтоді становлять близько пів мільярда. 

Реклама: