ЄС планує посилити контроль за реекспортом своїх технологій до РФ 

Субота, 11 березня 2023, 17:27 -

Європейський Союз планує звернутися до третіх країн, яких РФ може використовувати для реекспорту підсанкційних технологій.

Про це повідомляє Bloomberg. 

"Ми поглиблюємо нашу спільну роботу з метою агресивного застосування наших санкцій і заходів експортного контролю, а також з метою припинення і стримування обходу і засипки, в тому числі шляхом розширення повноважень, щоб закрити доступ Росії до всіх ресурсів, які можуть підтримувати її військову машину", - заявили президент США Джо Байден і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Експорт передових напівпровідників, інтегральних схем та інших технологій з ЄС і G-7 до РФ значно скоротився після запровадження санкцій та експортного контролю. 

Реклама:

Але поставки до таких країн, як Туреччина, ОАЕ, Казахстан і півдюжини інших країн Східної Європи й Центральної Азії різко зросли, і, своєю чергою, експорт з цих країн до Росії теж збільшився.

США також посилюють тиск на Туреччину і ОАЕ з метою обмеження торговельних потоків з Росією. Цього місяця Туреччина зупинила транзит санкційних товарів до Росії, але залишаються побоювання, що товари, продані на турецькому ринку, зрештою можуть бути реекспортовані до Росії, сказав один зі співрозмовників.

Прохання, яке передбачає посилення відстеження та збору інформації про торговельні потоки, стосуватиметься сотень санкційних товарів і технологій, які можуть бути використані у військових цілях, сказав один із співрозмовників. ЄС не відразу відповів на прохання про коментар.

Реклама:

Нагадаємо:

За останні декілька місяців кількість заморожених активів російських підсанкційних мільярдерів у ЄС майже не змінилась - наразі блок заморозив активи на 20,9 млрд євро, у жовтні сума становила 17,4 млрд євро.

Реклама: