"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зеленський про вибухи на "Північних потоках": українці точно цього не робили

П'ятниця, 10 березня 2023, 18:54 -

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не причетна до вибухів, які сталися у вересні на гілках російських газопроводів "Північний потік", та запропонував проаналізувати, яким гравцям міг бути потрібен такий інформаційний вкид.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у спілкуванні зі ЗМІ на спільному брифінгу з прем’єркою Фінляндії у Києві. 

"Що стосується "Північного потоку": ми не маємо до цього ніякого відношення", - відповів президент, додавши, що очевидною метою таких інформаційних вкидів може бути сповільнення міжнародної допомоги Україні.

"Ми чітко розуміємо, де це з’являлося, на яких медіамайданчиках, яких держав, як це могло бути, звідки ця інформація могла йти. Я вважаю, що це небезпечно, що деякі незалежні медіа, до яких я завжди ставився з великою повагою, роблять такі кроки. Я вважаю, що це неправильно - це грає на руку тільки РФ. Або ще є якісь бізнес-групи, які зацікавлені в тому, щоби не вводились потужні санкції, тому що страждає їхній бізнес.

Реклама:

І ці групи можуть бути не тільки на території Росії, на жаль. Нам потрібно усвідомлювати, з чим ми боремось. Ми боремося з ворогом, ворог один - Росія. А ще ми боремося з тими людьми, які, крім грошей, нічого для себе не бачать", - зазначив Зеленський. 

Президент навів як приклад великий бізнес, якому санкції проти Росії зіпсували вигідну торгівлю, і "треті країни", які, з одного боку, декларують підтримку України і надають певну символічну допомогу, а з іншого – допомагають Росії обходити санкції.  

"Я б на це звертав увагу і аналізував, кому така дезінформація потрібна. Українці точно цього не робили, і це найголовніше", - наголосив Зеленський.

Реклама:

Він додав, що для нього не виглядають серйозними деталі, які були наведені у публікаціях.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков також заперечив причетність українських офіційних структур до підриву газопроводів РФ у Балтійському морі. 

Нагадаємо, The New York Times опублікувало статтю з посиланням на джерела та дані розвідувальної спільноти. Там нібито припускають, що за вибухом газопроводів "Північні потоки" в Балтійському морі могли стояти неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці. Також стверджується, що немає доказів причетності до нападу ані офіційної влади України або громадян США чи Британії, про що не раз говорила російська сторона, ані уряду власне Росії.

Згодом у німецьких ЗМІ з'явилась публікація, що слідство в Німеччині нібито встановило судно, яке використовувалось для здійснення диверсії на російських газогонах "Північні потоки" в Балтійському морі восени 2022 року, і вважає, що воно так чи інакше пов’язане з Україною.

Усі західні посадовці, які коментували питання, закликали дочекатися результатів розслідування і не квапитися з висновками, а міністр оборони Німеччини допустив, що може йтися про обман з метою звинуватити Україну.

Росія також поставила під сумнів повідомлення ЗМІ. Речник Кремля Пєсков повторив свій заклик до міжнародного розслідування. За його словами, це скоординована медіакампанія, спрямована на відволікання уваги.

Європейська правда

Реклама: