TikTok викрив російську мережу акаунтів, яка поширювала пропаганду про Україну

Четвер, 9 лютого 2023, 18:10 -

TikTok виявив російську дезінформаційну мережу, яка влітку 2022 року поширювала військову пропаганду про Україну серед більш ніж ста тисяч європейських користувачів.

Про це пише Bloomberg.

Мережа діяла в Росії, але була націлена переважно на жителів Німеччини, Італії та Великої Британії на їхніх рідних мовах.

"Близько 1 700 акаунтів, що входили до мережі, могли поширювати антиукраїнські повідомлення, маскуючись під акаунти, створені місцевими користувачами. У період з липня по вересень 2022 року ці акаунти залучили 133 564 підписників.

Реклама:

Невідомо, чи була ця мережа пов'язана з російським урядом. Викриття було оприлюднено у звіті, поданому відповідно до Кодексу практики ЄС щодо дезінформації - добровільного зобов'язання онлайн-платформ боротися з дезінформацією в інтернеті", - пише агентство.

TikTok не відповів на запит Bloomberg про коментарі.

"Дезінформаційні мережі мають у своєму арсеналі кілька цифрових інструментів для розширення сфери впливу, приховуючи, звідки насправді походять фотографії, меми та відео. Зазвичай вони використовують віртуальні приватні мережі, щоб створити враження, ніби вони походять з різних країн, і купують персоналізовану рекламу на потрібних їм ринках, створюючи враження, ніби їхні акаунти ведуть місцеві громадяни.

Реклама:

Вони також можуть купувати IP-адреси, щоб створити враження, ніби вони створюють акаунти з різних місць проживання, хоча вони створюються під одним дахом", - пояснює Bloomberg.

У російській мережі використовувався синтез мовлення та поширювалися проросійські заяви мовами, рідними для країн, на які він націлений.

TikTok та інші соціальні медіа-платформи попросили подати добровільні звіти про свої практики боротьби з дезінформацією в Європі до кінця січня. Кодекси пов'язані з новим законом ЄС про модерацію контенту - законом про цифрові послуги.

Ці звіти були вперше опубліковані в четвер. Великі компанії публікуватимуть нові звіти кожні пів року.

Економічна правда

Реклама: