Інфляція в найбільшій економіці єврозони неочікувано сповільнилася в січні 

Четвер, 9 лютого 2023, 10:54 -

Інфляція в Німеччині, найбільшій економіці єврозони, в січні уповільнилася до 9,2% і виявилася нижчою, ніж очікувалося.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на Федеральне статистичне агентство Німеччини.

Так, рівень інфляції знизився до 9,2% у січні з 9,6% у грудні. Водночас агентство не надало подробиць про причини зміни або про те, як були врахувані державні субсидії для споживачів за енергоносії. Згідно з опитуванням Reuters, економісти очікували зростання інфляції до 10% за підсумками січня.

Через технічну проблему публікацію січневих інфляційних даних було відтерміновано, що, за словами агентства, було пов’язано зі зміною базового року для розрахунків на 2020 рік.

Реклама:

Це означало, що Євростат, статистичне агентство ЄС, повинен був оцінити зростання цін у найбільшій економіці Європи, щоб розрахувати інфляцію для всієї єврозони. На Німеччину припадає близько чверті всіх цінових даних, що використовуються для розрахунку інфляції в єврозоні.

Будь-яка зміна в показниках єврозони за січень може змінити уявлення про те, наскільки швидко знижується ціновий тиск в регіоні, і змінити очікування щодо того, коли Європейський центральний банк припинить підвищувати процентні ставки. 

Обчислення німецької інфляції ускладнюється роллю державних субсидій, покликаних пом'якшити вплив підвищення цін на енергоносії на домогосподарства. У грудні країна оплатила рахунки за газ більшості німецьких домогосподарств. Це була одноразова виплата, а отже в січні споживчі рахунки за енергоносії знову зросли.

Реклама:
Реклама: