"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міжнародні резерви України зросли на 5% у січні: причини

Вівторок, 7 лютого 2023, 20:51 -

На 1 лютого міжнародні резерви України становили 29,92 млрд дол, що свідчить про зростання на 5% у січні передусім завдяки міжнародній допомозі.

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

У січні на динаміку міжнародних резервів впливали передусім надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

Зокрема, на валютні рахунки уряду в НБУ надійшло 4 3 млрд дол: 3,3 млрд дол від ЄС, 1 млрд дол від США, 71,6 млн дол від продажу валютних держоблігацій). Надходження від міжнародних партнерів компенсували чистий продаж валюти Національним банком для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку.

Реклама:

Натомість уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 65 млн дол (59,0 млн дол перед Світовим банком, 5 млн дол – виплати за валютними ОВДП, решта – борг перед іншими міжнародними кредиторами).

Також вплив мали операції Національного банку на валютному ринку. У січні регулятор продав з резервів 3,1 млрд дол та викупив до резервів 28,5 млн дол. Отже, чистий продаж валюти знизився порівняно з груднем 2022 року на близько 100 млн дол до 3 ,1 млрд дол.

Такий обсяг інтервенцій, який несуттєво зменшився відносно грудня, з боку попиту зумовлений впливом значних бюджетних видатків наприкінці 2022 року, а з боку пропозиції – поєднанням сезонного чинника (зниження експортних надходжень на початку року) та наслідків повномасштабної війни на економічну діяльність експортерів.

Реклама:

Крім того, на зміну обсягу резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Так, у січні за рахунок переоцінки вартість фінінструментів зросла на 225,7 млн дол.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту

Реклама: