Криза вартості життя: єврозона зафіксувала рекордну базову інфляцію

Четвер, 23 лютого 2023, 12:54

Базова інфляція в єврозоні досягла рекорду в січні, що додає впевненості у плані Європейського центробанку підвищити процентні ставки ще на півпункту в березні.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на переглянуті дані Євростату.

Темпи зростання базових цін досягли 5,3%, що перевищує попередню оцінку у 5,2%. Загальний показник інфляції, який включає в себе ціни на продукти харчування та електроенергію, також зріс на 0,1 відсоткового пункту до 8,6% після того, як показник у Німеччині виявився вищим за попередню оцінку агентства.

Такі результати базової інфляції ще більше спонукатимуть ЄЦБ до подальшого посилення монетарної політики в рамках утримання фундаментального цінового тиску навіть тоді, коли загальний показник вирівнюється. 

Реклама:

Опитування, що свідчать про економічну стійкість регіону, так само враховуються як підстави для подальшого підвищення ставок.

Чиновники ЄЦБ на чолі з президенткою Крістін Лаґард заявили на своїй останній зустрічі, що мають намір підвищити депозитну ставку до 3% з 2,5% на засіданні 16 березня.

Після жорстких заяв членкині Виконавчої ради ЄЦБ Ізабель Шнабель минулого тижня ринки посилили свої очікування щодо посилення монетарної політики, і зараз прогнозують пік циклу зміни ставок ЄЦБ на рівні близько 3,75%.

Реклама:

Реклама: