Україна домагатиметься продовження дії "зернової угоди" на рік

Середа, 22 лютого 2023, 15:55 -

Україна цього тижня звернеться до Туреччини та Організації Об'єднаних Націй з проханням розпочати переговори про продовження дії зернової угоди щонайменше на один рік та включення до угоди порту Миколаєва.

Про це в інтерв'ю агентству Reuters розповів Юрій Васьков, заступник міністра інфраструктури України, повідомляє "Європейська правда".

"Цього тижня ми надішлемо офіційну пропозицію про необхідність працювати над продовженням угоди", - сказав Васьков.

За його словами, точна дата переговорів, які раніше проходили в Туреччині, ще не визначена.

Реклама:

"Ми будемо просити ... продовжити її не на 120 днів, а принаймні на рік, тому що український і світовий сільськогосподарський ринок повинен мати можливість планувати ці обсяги (експорту) в довгостроковій перспективі", - сказав Васьков.

За його словами, Україна наполягатиме на збільшенні кількості інспекційних груп, щоб ліквідувати скупчення суден, які очікують на перевірку.

Україна неодноразово звинувачувала Росію у затягуванні перевірок суден, що перевозять українські сільськогосподарські товари, що призводить до скорочення поставок і збитків для трейдерів.

Реклама:

Росія відкидала ці звинувачення, заявляючи, що виконує всі свої зобов'язання за угодою про експорт зерна.

Васьков зазначив, що з листопада ситуація з перевірками не змінилася, і що з російського боку було лише три інспекційні групи.

"Позитивної динаміки немає. Водночас ООН, Туреччина і Україна готові проводити по 40 інспекцій на день, якщо буде потреба. А така потреба є - близько 140 суден чекають на інспекцію", - сказав він.

Чорноморська зернова ініціатива, укладена за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року, дозволила експортувати зерно з трьох українських портів. Угода була продовжена в листопаді і її дія закінчується 18 березня, якщо не буде досягнуто домовленості про продовження.

Згідно з угодою, Україна експортує близько 3 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції на місяць, але Васьков заявив, що Україна може експортувати 6 мільйонів тонн на місяць з портів Одеської області та збільшити цей показник до 8 мільйонів тонн, якщо до угоди приєднається Миколаїв.

У Міністерстві закордонних справ та Мінінфраструктури України 15 лютого звинуватили Росії у зриві роботи "зернового коридору".

Нагадаємо, наприкінці жовтня - на початку листопада Росія погрожувала виходом з Чорноморської зернової ініціативи та заявила про призупинення своєї участі, але врешті передумала і повернулась до "зернової угоди". У МЗС України спростували заяву президента РФ Владіміра Путіна про те, нібито Україна при цьому взяла якісь нові зобов'язання.

Європейська правда

Реклама: