Нафта подорожчала на тлі відновлення попиту в Китаї та очікування скорочення пропозиції

Понеділок, 20 лютого 2023, 10:28 -

Ціни на нафту в понеділок, 20 лютого, зросли на тлі оптимізму щодо відновлення попиту в Китаї та побоювань, що недостатні інвестиції скоротять майбутні пропозиції нафти, а також через те, що основні виробники зберігають обмеження на видобуток.

Про це повідомляє Reuters.

Як змінились ціни

Ціна нафти марки Brent піднялася на 70 центів, або на 0,8%, до 83,70 доларів за барель до 07:20 GMT. 

Реклама:

Ціна нафти West Texas Intermediate (WTI) на березень, термін дії якого закінчується у вівторок, коштувала 76,89 дол за барель, що на 55 центів або 0,7% більше. Більш активний квітневий контракт виріс на 0,8% до 77,14 дол.

Що вплинуло на ціни

"Сьогодні вранці ціни на Brent і WTI дещо зросли після розпродажів на основі нещодавніх негативних коментарів ФРС, після того, як у США були опубліковані сильніші, ніж очікувалося, дані про CPI та PPI", — сказав керівник відділу досліджень сировинних товарів у National Australia Bank Баден Мур.

Реклама:

Він додав, що у той час як оголошення минулого тижня про те, що США продадуть 26 млн барелів сирої нафти зі своїх стратегічних запасів, додає певного тиску на ринок, глобальні пропозиції, схоже, залишаються "рівними до спаду" порівняно з попереднім відповідним періодом після врахування скорочення виробництва Росією і ОПЕК+.

Аналітики очікують, що в 2023 році імпорт нафти в Китай досягне рекордного рівня через зростання попиту на транспортне паливо та введення в експлуатацію нових нафтопереробних заводів.

У той же час майбутні дефіцити нафти, ймовірно, піднімуть ціни до 100 доларів за барель до кінця року, зазначили аналітики Goldman Sachs у записці від 19 лютого.

"Ціни зростуть, оскільки ринок повертається до дефіциту через недостатні інвестиції, сланцеві обмеження та дисципліну ОПЕК, яка гарантує, що пропозиція не відповідає попиту", – пишуть вони.

Економічна правда

Реклама: