У Німеччині через страйк в семи аеропортах скасовано понад 2 тисячі рейсів

П'ятниця, 17 лютого 2023, 10:26 -

Близько 300 тисяч пасажирів у Німеччині будуть змушені відмовитися від своїх рейсів у п’ятницю через попереджувальний страйк у семи аеропортах, до якого закликали профспілка ver.di та асоціація державних службовців.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Tagesschau.

Запланований цілоденний попереджувальний страйк в аеропорту Ганновера розпочався вчора ввечері. Це єдиний із семи страйкуючих аеропортів, який не має заборони на нічні рейси. Операції в Ганновері дуже обмежені, повідомив представник ver.di пізно ввечері в четвер. Страйкують також аеропорти у Франкфурті-на-Майні, Мюнхені, Штутгарті, Бремені, Гамбурзі та Дортмунді.

За оцінками асоціації аеропортів ADV, майже 300 тисяч пасажирів постраждали від скасування 2340 рейсів. Асоціація говорить про "безпрецедентну ескалацію".

Реклама:

Лише Lufthansa була змушена скасувати близько 1300 рейсів.

Своїм страйком не лише в аеропортах працівники хочуть підкреслити свої вимоги в колективному переговорному процесі між федеральним та місцевими урядами.

Заплановані також спільні мітинги. Ver.di та асоціація державних службовців DBB вимагають підвищення заробітної плати на 10,5%, але щонайменше на 500 євро для приблизно 2,5 мільйона федеральних і місцевих службовців, які беруть участь у конфлікті щодо заробітної плати на державній службі.

Реклама:

Роботодавці відкинули вимоги, але ще не подали власної пропозиції. Другий раунд переговорів запланований на 22 і 23 лютого в Потсдамі. Ver.di вже закликала до попереджувального страйку в аеропорту Берліна наприкінці січня.

Гостра критика дій профспілки лунає з боку середніх компаній. "Неприйнятно, що Ver.di задовольняє свої тарифні вимоги за рахунок усієї німецької економіки", - заявив Маркус Єргер, голова Федерального об'єднання малого та середнього бізнесу, а Гітта Коннеманн, федеральний голова профспілки CDU-Mittelstandsgesellschaft MIT, заявила газеті Bild: "Профспілка не повинна брати в заручники цілу країну заради власних інтересів. Йдеться про критично важливу інфраструктуру, а саме про вантажні перевезення та повітряне сполучення в Німеччині та з рештою світу. (...) Право на страйк - так, але не за будь-яку ціну".

Попереджувальний страйк збігся з початком Мюнхенської безпекової конференції, яка вважається однією з найважливіших зустрічей з питань політики безпеки у всьому світі. Оператор аеропорту підкреслив, що рейси на конференцію звільняються від призупинення звичайних пасажирських перевезень у Мюнхені. Конференція працює над тим, щоб мати можливість гарантувати прибуття учасників.

Реклама: