Кому належать енергетичні об'єкти в Україні – дослідження YouControl

Понеділок, 13 лютого 2023, 18:20 -

Більшість компаній критичної інфраструктури в секторі енергозабезпечення належать державі або вітчизняним приватним власникам. Але суттєва частка компаній в секторі української економіки, що найбільше зазнає обстрілів, знаходиться під прямим чи опосередкованим корпоративним контролем нерезидентів.

Про це йдеться у дослідженні YouControl.

Зазначається, що аналітики сформували вибірку з 367 енергокомпаній, що входять до 20 найбільших підприємств кожної області за обсягом чистого доходу та мають основний КВЕД в секції D "Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря".

"Це найближче відповідає такому сектору критичної інфраструктури, як енергозабезпечення (зокрема, постачання теплової енергії) згідно з ЗУ "Про критичну інфраструктуру" (стаття 9, пункт 4, підпукнт 2). У дослідженні використали відкриті індивідуальні дані фінзвітності 2020 року, які є публічною інформацією", - пояснили в YouControl.

Реклама:

Так, із 367 компаній у складі 61 енергетичної (16,6%) присутні іноземні засновники або кінцеві бенефіціари. Тобто кожен шостий об’єкт критичної інфраструктури енергетичної сфери виявився з участю іноземного капіталу, йдеться у дослідженні.

При цьому підприємствами критичної інфраструктури енергетичного сектору України володіють акціонери з 18 країн світу.

 

Найбільша кількість компаній має власників з Кіпру (23), Німеччини (6), Китаю (5) та Латвії (5). Також до списку потрапила одна компанія з Росії.

Реклама:

"Юрисдикції Кіпру, Швейцарії, Нідерландів, Австрії - один із найпопулярніших способів структурування бізнес-груп і в більшості випадків за номінальними власниками-нерезидентами стоять бізнес-інтереси представників інших країн", - кажуть аналітики.

"За ширмою номінальних власників можна зустріти як вітчизняний, так й іноземний капітал, зокрема замаскований корпоративний контроль з боку представників країни-агресора.

Про це свідчить як приналежність/зв’язок з такими неформальними утвореннями, як фінансово-промислові бізнес-групи (частина з яких інколи бувають близькими до російських бізнес-інтересів), так і виявлений за допомогою Експрес-аналізу YouControl "російський слід" в історії окремих енергетичних компаній", - підкреслюється в дослідженні.

Так, найбагатша людина України Рінат Ахметов є бенефіціаром 18 компаній, що потрапили до вибірки досліджуваних компаній. Ще одна енергокомпанія має у складі акціонерів підконтрольну Ахметову компанію, що володіє майже 25% акцій.

Понад 70% акцій цього підприємства контролюються групою VS Energy, що посідає 4-ту сходинку за кількістю компаній зі сфери енергозабезпечення.

До складу групи VS Energy, зокрема, входять 9 компаній, що працюють в енергетичному секторі.

"Офіційно бенефіціарами енергокомпаній значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина). Проте ЗМІ, цю групу пов’язують з російськими олігархами (Олександр Бабаков, Євген Гінер та Михайло Воєводін), які знаходяться під санкціями в Україні", - кажуть в YouControl.

При цьому партнером Ріната Ахметова з металургійного холдингу Метінвест є група Smart Holding, що до січня 2023 року належала народному депутатові України 8,9 скликань Вадиму Новинському.

Наразі ж всі активи групи передані у безвідкличні трасти. У своєму складі група має 3 компанії зі сфери енергозабезпечення. У грудні 2022 року РНБО застосувало санкції щодо Новинського.

"Третьою за кількістю пов’язаних компаній, що працюють в енергетичній сфері, є бізнес-група "Енергетичний стандарт", підконтрольна Костянтину Григоришину.

Однак лише у третині із них "Енергетичний стандарт" контролює понад 50% від статутного капіталу. Інші компанії належать групі частково та мають інших досить впливових співвласників", - з'ясували аналітики.

Партнером Григоришина по шести енергокомпаніям є екс-співвласник "Приватбанку" та один із співвласників ФПГ "Приват" Ігор Коломойський. Акціонери цих компаній - кілька кіпрських офшорів, що з великою вірогідністю підконтрольні обом підприємцям. 

При цьому ще одним партнером групи "Енергетичний стандарт" по компанії, що належить до критичної інфраструктури, є Анатолій Бойко, син Юрія Бойка – колишнього члена фракції "ОПЗЖ". Нині ж Юрій Бойко -голова депутатської групи "Платформа за життя та мир".

Загалом родина Бойко контролює 3 енергокомпанії. Акціонером однієї з них є кіпрський офшор, який пов’язують зі згаданим політиком. 

Також повідомляється, що 9 компаній в Україні, які працюють у сфері альтернативної енергетики, входять до CNBM International Corporation (CNBM International), що є частиною "Китайської національної групи корпорацій з будівельних матеріалів" (China National Building Materials Group Corporation, CNBM).

CNBM International створена в 1984 році та знаходиться під безпосереднім контролем Комітету з контролю і управління державним майном при Держраді КНР.

А найбільша кількість компаній (31), основний КВЕД яких входить до секції D "Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря" та потрапили до вибірки, належать до Груп ДФ (Group DF) Дмитра Фірташа, який з 2014 року перебуває в Австрії.

У дослідженні йдеться, що сумарний чистий дохід досліджуваних компаній за 2020 рік складав 333,1 млрд грн, 26% якого припадало на компанії Центрального регіону України.

По 21% виручки генерували компанії критичної енергетичної інфраструктури Заходу та Півночі. Найменше доходів, а отже й енергоспоживання, - припадало на компанії зі Сходу (15,6%) та Півдня (15,7%). 

Економічна правда

Реклама: