Криптохакери торік вкрали рекордні $3,8 мільярди, у лідерах – групи з КНДР

Середа, 1 лютого 2023, 18:25 -

Минулий рік став найгіршим за всю історію крадіжок криптовалют - хакери викрали 3,8 млрд дол США на чолі зі зловмисниками, повʼязаними з Північною Кореєю.

Про це пише Reuters із посиланням на звіт американської аналітичної компанії Chainalysis, що спеціалізується на блокчейні.

У звіті Chainalysis йдеться про хакерську активність, яка "то зростала, то спадала" протягом року, з "величезними сплесками" в березні і жовтні. Жовтень став найбільшим місяцем за всю історію для злому криптовалют, коли в результаті 32 окремих атак було викрадено $775,7 млн.

"Ринок криптовалют похитнувся у 2022 році, оскільки апетит до ризику зменшився, а різні криптовалютні фірми зазнали краху. Інвестори зазнали великих збитків, а регулятори посилили заклики до посилення захисту прав споживачів", - пише агентство.

Реклама:

При цьому хакери, повʼязані з Північною Кореєю, зокрема, кіберзлочинний синдикат Lazarus Group, були найбільш активними, викравши за допомогою численних кібератак торік близько $1,7 млрд.

Північна Корея заперечує звинувачення у хакерстві або інших кібератаках.

На думку групи експертів, які здійснюють моніторинг санкцій ООН, Північна Корея все більше покладається на хакерство для фінансування своїх ракетних програм і програм з виробництва ядерної зброї, особливо в умовах скорочення публічно оголошеної торгівлі через санкції та локдауни, спричинені COVID-19.

Реклама:

"Не буде перебільшенням сказати, що злом криптовалют - це значна частина економіки країни", - зазначають у Chainalysis.

Минулого року американські правоохоронці вперше вилучили 30 мільйонів доларів у хакерів, пов'язаних з Північною Кореєю.

"З кожним роком ці хакерські атаки ставатимуть все складнішими і менш плідними", - прогнозують у Chainalysis.

Минулого року було зафіксовано рекордну суму криптовалютних транзакцій, пов'язаних з незаконною діяльністю, яка сягнула 20,1 мільярда доларів США, повідомляє також Chainalysis.

Економічна правда

Реклама: