"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литва чекатиме рішень на рівні ЄС для визначення долі заморожених російських активів

Понеділок, 9 січня 2023, 16:18 -

Литва не зможе самостійно прийняти рішення про подальшу долю російських активів, зокрема, їхню передачу Україні, до відповідних рішень на рівні Європейського Союзу.

Як повідомляє LRT, пише "Європейська правда", про це заявили у Мін’юсті Литви. 

Відомство зазначає, що Литва та інші країни регулярно піднімають це питання на європейських обговореннях різного формату, у спробі знайти рішення, яке відповідало би праву ЄС і не викликало сумнівів з точки зору міжнародного законодавства. У Литві працює спеціальна робоча група під координацією МВС, завдання якої - встановити можливі юридичні механізми конфіскації активів підсанкційних росіян, які заморозили у Литві, щоби передати їх Україні.

"На думку фахівців групи, Литва не може прийняти це рішення на національному рівні - відповідне рішення має бути прийняте на рівні ЄС", - зазначили у коментарі. 

Реклама:

Міністерка внутрішніх справ Агне Білотайте минулого тижня також заявила, що Вільнюс хотів би спільного рішення. "Ми пропонуємо, щоби було загальноєвропейське рішення, спільна політика, щоб ми могли прямувати ці активи на відбудову України. Це наша позиція, яку ми доносимо до партнерів", - заявила вона, додавши, що вважає цей підхід найбільш надійним та ефективним. 

Білотайте зазначила, що на цей час обсяги заморожених у Литві російських активів складають 80 млн євро. 

Як повідомлялося, профільні відомства в Естонії поновили роботу над підготовкою юридичних підстав для конфіскації заморожених в країні російських активів на користь України. 

Реклама:

Європейська правда

Реклама: