Міжнародний депозитарій Clearstream розширює співпрацю з НБУ

Вівторок, 31 січня 2023, 18:29 -

Національний банк розширює співпрацю з міжнародним центральним депозитарієм цінних паперів Clearstream – буде розширено існуючий "лінк" та включено додаткові види активів до переліку фінансових інструментів, що обслуговуватимуться через нього.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Завдяки розширенню "лінку" іноземні інвестори матимуть можливість здійснювати не лише операції з державними цінними паперами України, а й з іншими фінансовими інструментами повоєнного відновлення", –  йдеться в повідомленні.

Для цього Clearstream відкриє рахунок у цінних паперах номінального утримувача в НБУ.

Реклама:

У регуляторі оцінюють, що відповідний крок сприятиме зростанню транскордонних інвестицій, підвищенню ліквідності українських ринків капіталу та підтримає ці ринки насамперед в частині інструментів післявоєнної реконструкції та відновлення зруйнованої інфраструктури та економіки України. 

Clearstream вийшов на українські ринки капіталу і запустив "лінк" з депозитарієм НБУ в 2019 році. Це дало змогу забезпечити доступ іноземних інвесторів до ринку державних цінних паперів, номінованих у гривні.  

У НБУ нагадали, що за перші місяці після оголошення про старт проєкту іноземні інвестиції в гривневі ОВДП зросли від майже нуля до 44 млрд грн, а за результатами першого року функціонування "лінку" обсяг іноземних інвестицій у державний борг України сягнув рекордних 129 млрд грн.  

Реклама:

У 2022 році, попри велику війну, Clearstream безперебійно забезпечував повноцінне функціонування ринку гривневих ОВДП на міжнародних фінансових майданчиках, надаючи надійний доступ до українських фінансових інструментів іноземним інвесторам, а також працюючи над розширенням можливостей "лінку".

Економічна правда

Реклама: