Очільник найбільшої фракції Європарламенту закликає до "воєнної економіки" в ЄС

Четвер, 26 січня 2023, 17:10 -

Керівник Європейської народної партії – найбільшої фракції Європейського парламенту – Манфред Вебер вважає, що в Європейському Союзі з огляду на повномасштабну війну в Україні постала потреба створення "свого роду воєнної економіки".

Як пише "Європейська правда", таку думку Вебер висловив в інтерв’ю виданням медіагрупи Funke.

"Нам завжди доведеться ухвалювати нові рішення – також з огляду на можливості та дії Росії. Якщо Україна буде достатньо сильною, щоб відвоювати території на Донбасі, ми матимемо найкращі шанси швидко закінчити війну. І якщо ми подивимося на те, що нам потрібно стосовно озброєння й боєприпасів, стає зрозуміло: нам потрібна – навіть якщо це непростий термін – своєрідна воєнна економіка в ЄС, щоб бути в змозі гарантувати стабільність і безпеку", – вважає він.

Європарламентар пояснив, що йдеться про активізацію економік Євросоюзу для зміцнення власної оборони та спрощення процедури військових закупівель.

Реклама:

"Країни ЄС повинні якнайшвидше нарощувати виробничі потужності з виробництва зброї та боєприпасів. Ми бачимо проблему в Німеччині: у нас є 100 мільярдів (євро) зі спеціального фонду – і майже нічого не відбувається, тому що бюрократія паралізує. Через рік після початку війни збройові компанії майже не отримали жодного замовлення. Ми повинні випробовувати структури на міцність – у європейському вимірі", – додав Вебер.

Очільник ЄНП також закликав Європейську комісію "розробити спільні стандарти для виробництва та експорту зброї та боєприпасів", а країни ЄС – до повернення до теми створення спільної європейської армії?

"Зараз ми повинні зробити нову спробу створити європейське оборонне співтовариство. Тоді ідея була такою: ніколи більше не буде війни в Європі. Сьогодні ідея полягає в тому, щоб разом брати на себе відповідальність в Україні та світі. Що ще має статися, перш ніж політики в Європі зрозуміють, що ми повинні йти цим шляхом зараз?", – зазначив він.

Реклама:

Нагадаємо, що на останньому саміті ЄС у грудні 2022 року європейські лідери закликали до ухвалення рішень, необхідних для налагодження спільної закупівлі озброєнь у межах Європейського Союзу, а також зміцнення сфери оборони у світлі російської агресії проти України.

Європейська правда

Реклама: