"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яйця по 17 гривень за штуку: У Міноборони відкидають дані про завищені ціни закупівель

Понеділок, 23 січня 2023, 15:38 -

Міністр оборони Олексій Резніков прокоментував раніше оприлюднену в ЗМІ інформацію про закупівлі продуктів для потреб армії за цінами в 2-3 рази вищими, ніж у роздрібних мережах, – в ціну входять не лише продукти, а й послуги з їх доставки та приготування їжі, а стосовно ціни яєць – в документі припустились технічної помилки

Про це повідомляє пресслужба Міноборони в Facebook.

У своєму коментарі Резніков зазначив, що Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів – відомство купує комплексну послугу з забезпечення харчування. 

"Тобто доставку певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі", – пояснює він.

Реклама:

У 2022 році ця сума складала 120 грн. на військовослужбовця за добу. Цього року кінцева вартість послуги забезпечення харчування одного військового на добу складає 145,8 грн. Тобто відбулося зростання вартості послуги на 21,5%.

"Особливість контрактів Міноборони в тому, що вони укладаються з постачальниками послуг на рік вперед за фіксованою ціною. Тобто це також ризики, які бере на себе бізнес", – додав міністр оборони.

Що стосується цін, вони відрізняються у кожного постачальника, осікльки кожен має свою спеціалізацію – власне виробництво якоїсь групи товарів, або ексклюзивні умови з виробниками. Тому десь м'ясо дешевше, а десь – риба, овочі чи молоко, пояснює глава Міноборони.

Реклама:

"Наприклад, на картоплю встановлено діапазон від 7 до 36 грн. за кілограм, оскільки вона буває різних сортів. Це також один з продуктів, на який спостерігаються істотні сезонні коливання ціни", – додає Резніков.

Ціну яєць по 17 грн за штуку міністр називає технічною помилкою постачальника.

"Яйця – єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю.

Відповідно до нормативів кілограм яєць – це близько двох десятків штук в залежності від гатунку (вага яйця за стандартом повинна складати від 42 г до 60 г). Ціна 170 грн. за кілограм яєць – це 85 грн. за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні. Інститут імені Бокаріуса у якості рекомендованої зазначив ціну 90 грн. за десяток. Усі бажаючі можуть зважити кілограм яєць і порахувати, скільки це штук", – додав глава Міноборони.

Він підкреслив, що тільки в тому контракті, дані з якого були оприлюднені в ЗМІ, у таблиці вказано одиниці виміру – "кілограм". В усіх інших – або ціна за каталогом, або комбінована ціна за кг/шт. 

"Постачальник просить виправити помилку, адже внаслідок помилки згідно договору він мав би постачати курячі яйця до армії по 17 грн. за кілограм.

Якщо дивитися зовсім формально, виправляючи цю помилку, ми підвищуємо ціну на яйця у десять разів – з 17 грн. до 170 за кг, з 0,85 грн. за штуку до 8,5 грн. за штуку або 85 грн. за десяток", – пише Резніков.

Наразі по усім контрактам завершуються додаткові внутрішні перевірки, військові частини звіряють з каталогом, виправляються технічні помилки, готуються додаткові угоди щодо постачання у межах доведених параметрів державного бюджету тощо. Після чого документи будуть зареєстровані у Держказначействі.

"Тобто де-юре оприлюдненого у ЗМІ документу ще не існує. Жодної копійки по ньому не витрачено. Заяви, що Міноборони "вкрало" чи "намагалося вкрасти" мільярди – це повна маячня. Просто хтось дізнався про додаткові перевірки і вирішив розгорнути інформаційну атаку", – резюмував міністр.

Нагадуємо:

Раніше Zn.ua з посиланням на угоду Міністерства оборони про закупівлю харчів повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Міноборони назвало цю інформацію брехнею та маніпуляцією та обіцяло звернутися до СБУ.

Економічна правда

Реклама: