Влада Швейцарії готова передати заморожені активи РФ Україні, але банки проти

П'ятниця, 20 січня 2023, 13:37 -

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що його країна підтримує ідею передачі заморожених російських активів на відбудову країни, але цю пропозицію категорично не підтримують банки.

Про це повідомляє Bloomberg.

"Якщо ми серйозно хочемо допомогти відбудувати Україну, нам потрібно подумати про те, як ми будемо це фінансувати", – сказав Кассіс в інтерв’ю швейцарській газеті Tages-Anzeiger. 

Він додав що такий крок обговорюють у низці країн, але це має бути зроблено правильно в рамках верховенства права.

Реклама:

Наразі 7,5 млрд франків (8,2 млрд дол в еквіваленті) активів, які Швейцарія заморозила у росіян, перебувають під санкціями. Це лише частка від 150 млрд франків російських активів, які, за оцінками, знаходяться в країні та не можуть бути конфісковані.

Кассіс додав, що зміна цього закону, швидше за все, потребуватиме референдуму.

"Ми не можемо просто взяти гроші, які нам не належать, лише тому, що вважаємо це морально правильним. Право власності є фундаментальним", – зазначив очільник швейцарського МЗС.

Реклама:

Швейцарські банки дуже критично поставилися до пропозиції. Банкіри вважають, що нехтування правами власності таким чином підірве позиції Швейцарії як фінансового центру та називають такий крок "смертною карою" для швейцарських банків.

Економічна правда

Реклама: