"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Населення Китаю скоротилося вперше з 60-х років  

Вівторок, 17 січня 2023, 09:57

Населення Китаю на кінець минулого року сягало 1,41 млрд осіб, що на 850 тисяч менше, ніж роком раніше – це перше падіння з 1961 року, останнього року Великого голоду при колишньому лідері Мао Цзедуні.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Національного статистичного бюро.

У 2022 році народилося близько 9,56 мільйона дітей у порівнянні з 10,62 мільйона роком раніше, що є найнижчим рівнем принаймні з 1950 року, попри спроби уряду заохочувати народження більшої кількості дітей.

Всього померло 10,41 мільйона чоловік, що трохи більше, ніж 10 мільйонів, зафіксованих в останні роки. Китай зазнав сплеску смертності від Covid, починаючи з минулого місяця, після того, як на початку грудня різко відмовився від політики нульової толерантності до вірусу. 

Реклама:

Цього року, ймовірно, буде більше смертей, пов'язаних з Covid, оскільки летальні випадки зазвичай відстають від інфікування на кілька тижнів, а інфекція надалі поширюється по всій країні. Цей спалах може призвести до подальшого збільшення кількості смертей цього року. 

Головною причиною скорочення чисельності населення, за словами голови Національного статистичного бюро Кан І, стало зменшення кількості новонароджених. За його словами, таке падіння, хоча і є початком нової тенденції, "не є чимось, що викликає надмірне занепокоєння". Пропозиція робочої сили в країні все ще перевищує попит, додав він.

"У найближчі роки чисельність населення, найімовірніше, буде знижуватися", - сказав Чжан Чживей, президент і головний економіст Pinpoint Asset Management. "Це дуже важливо, оскільки має наслідки для потенційного зростання і внутрішнього попиту".

Реклама:

Скорочення населення відбулося набагато швидше, ніж очікувалося раніше, і може стати гальмом для економічного зростання. Через спад китайській економіці може бути важко обігнати США за розміром, і країна може втратити статус найбільш густонаселеної країни світу на користь Індії вже в цьому році.

Дані, опубліковані Національним статистичним бюро, свідчать про те, що 62% населення були працездатного віку, до якого Китай відносить людей у віці від 16 до 59 років, порівняно з близько 70% десять років тому.



Реклама: