МВС Британії: у санкційному списку 10 російських олігархів, які мали "золоті візи"

Четвер, 12 січня 2023, 20:47 -

Десять росіян, які були внесені до санкційного списку Великої Британії після вторгнення в Україну, скористалися "золотою візою" для переїзду до Великої Британії для супербагатих.

Про це повідомила міністр внутрішніх справ Британії Суелла Браверман, пише "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Міністр заявила, що "меншість" з понад 6000 осіб, які скористалися візовим маршрутом рівня 1 (інвестори), потенційно піддаються високому ризику отримання багатства через корупцію, нелегальність або організовану злочинність - і що багато хто з них все ще перебуває під слідством поліції.

Ці дані були оприлюднені в письмовій заяві у четвер після довгоочікуваного перегляду візової схеми, яку багато хто звинувачував у тому, що вона дозволила підтримуваним Кремлем олігархам закріпитися у Британії.

Реклама:

Візовий маршрут першого рівня, за яким заможні особи могли придбати право на проживання у Британії шляхом інвестування у зареєстровані у Британії компанії, був закритий у лютому після вторгнення Росії в Україну на тлі побоювань щодо зловживань цією системою.

Протягом семи років між 2008 і 2015 роками існували мінімальні перевірки джерел походження коштів, заявники не потребували банківського рахунку у Британії і не було жодних спеціальних перевірок на предмет відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом.

У 2018 році міністерство внутрішніх справ замовило огляд із зобов'язанням опублікувати його результати після отруєнь у Солсбері.

Реклама:

У письмовій заяві міністра Браверман повідомила, що міністерство внутрішніх справ перевірило 6312 мігрантів першого рівня та їхніх повнолітніх утриманців, які отримали дозвіл на проживання в період між запуском маршруту 30 червня 2008 року та введенням 6 квітня 2015 року вимоги про відкриття регульованого банківського рахунку у Великобританії.

"Аналіз справ виявив невелику меншість осіб, пов'язаних з візовим маршрутом рівня 1 (інвесторів), які потенційно піддавалися високому ризику отримання статків через корупцію або іншу незаконну фінансову діяльність, та/або були причетні до серйозної та організованої злочинності", - заявила Браверман.

Протягом розглянутого періоду обов'язок проведення перевірок на предмет відмивання грошей покладався на фінансові установи, але ці установи покладалися на золоті візи як на знак легітимності. Близько 68% всіх золотих віз, виданих громадянам Китаю, і 85% - громадянам Росії, були видані протягом цього періоду.

Європейська правда

Реклама: