Європейський техносектор цьогоріч втратив 400 мільярдів доларів ринкової вартості

Середа, 7 грудня 2022, 14:45 -

Європейська технологічна галузь втратила 400 мільярдів доларів США вартості в цьому році, а венчурне фінансування скоротилося на 18%.

Про це пише Reuters із посиланням на звіт венчурної компанії Atomico.

Так, сукупна вартість державних і приватних технологічних фірм в Європі впала до $2,7 трлн порівняно з $3,1 трлн в кінці 2021 року. 

Серед причин падіння - високі процентні ставки, війна в Україні та скорочення кадрового резерву.

Реклама:

"Ринковий тиск змусив низку найвідоміших європейських компаній залучати кошти зі знижкою до їх колись захмарних оцінок.

Наприклад, шведська платіжна фірма Klarna Bank AB залучила 800 мільйонів доларів при оцінці в 6,7 мільярда доларів, що на 85% менше, ніж у 2021 році, коли її вартість становила 46 мільярдів доларів", - пише агентство.

"Європейська технологічна екосистема стикається з найскладнішими макроекономічними умовами з часів глобальної фінансової кризи", - сказав агентству Reuters партнер Atomico Том Вехмайер.

Реклама:

Обсяг венчурного фінансування в Європі за рік знизився до $85 млрд, свідчать дані, зібрані в 41 країні, що на 18% менше порівняно з $100 млрд, залученими в 2021 році.

Кількість нових "єдинорогів" - фірм, які оцінюються в 1 мільярд доларів або більше - також скоротилася в цьому році, з 105 до всього 31 в 2022 році.

"Попри це, Atomico виявила, що інсайдери галузі залишаються сповненими ентузіазму. В опитуванні засновників та інвесторів 77% заявили, що вони з таким же ентузіазмом, або навіть більше, ставляться до майбутнього європейської технологічної галузі, ніж у 2021 році", - резюмує Reuters.

Економічна правда

Реклама: