Інфляція у Туреччині сповільнилася вперше за півтора року

Понеділок, 5 грудня 2022, 17:56 -

Інфляція в Туреччині сповільнилася вперше за останні півтора року, хоча заходи з пожвавлення економіки напередодні виборів в 2023 році можуть утримувати її на підвищеному рівні ще протягом певного часу.

Про це пише Bloomberg із посиланням на дані статистичного відомства країни.

Споживчі ціни в листопаді виросли на 84,4% у річному вимірі порівняно з 85,5% у жовтні.

Економісти, опитані Bloomberg, прогнозували рівень інфляції в 84,8%.

Реклама:

Так, щодо жовтня споживчі ціни зросли на 2,9% після зростання на 3,5% місяцем раніше і проти очікуваного підвищення на 3%.

Водночас темпи зростання цін виробників у Туреччині у листопаді сповільнилися до 136% у річному вираженні порівняно зі 157,7% місяцем раніше.

Інфляція в цьому році досягла найвищого рівня з моменту приходу до влади президента Реджепа Тайїпа Ердогана.

Попри те, що інфляція досягла піку пізніше, ніж спочатку очікувалося владою, Ердоган повторює свою нетрадиційну думку про те, що більш низькі витрати на запозичення можуть послабити ціни.

Реклама:

"Він тиснув на центральний банк, щоб той знизив свій орієнтир до однозначного числа, і ця мета була досягнута четвертим поспіль зниженням облікової ставки наприкінці листопада, в результаті чого ключова процентна ставка була знижена до 9%.

В результаті Туреччина має одну з найглибших негативних ставок у світі з урахуванням цін. Але президент, який сам себе називає "ворогом" процентних ставок, вже дав зрозуміти, що країна буде дотримуватися ультрам'якої монетарної політики", - нагадує агентство.

Листопадове опитування Центробану показало, що респонденти очікують, що інфляція становитиме 68% на кінець 2022 року і майже 21% через два роки.

Центральний банк має більш оптимістичну оцінку. Він прогнозує, що споживча інфляція на кінець цього року становитиме близько 65%.

Нагадаємо:

Річна інфляція в Туреччині досягла нового 24-річного максимуму у вересні і склала 83,45%. 

У липні річна інфляція в Туреччині зросла майже до 80%, найбільше подорожчали продукти харчування, житло та енергоносії. 

У вересні у Туреччині зросли ціни на газ та електроенергію для промисловості, сфери послуг і домогосподарств. 

Економічна правда

Реклама: