"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Окупанти зруйнували найбільшу птахофабрику в Україні: власник оцінює втрати у $330 мільйонів

Четвер, 15 грудня 2022, 13:25 -

Агрохолдинг "Авангард" Олега Бахматюка, якому належить найбільша в Україні та Європі птахофабрика "Чорнобаївська" (Херсонська область), заявив, що фабрика через дії окупантів розграбована і зруйнована.

Про це йдеться у заяві компанії.

"Через дії окупантів фабрика, що була ключовим для Херсонщини виробництвом, розграбована і зруйнована. Через смерть 4,4 млн птахів ситуація в регіоні кваліфікується правоохоронними органами як екоцид, здійснений окупантами", - наголосили в "Авангарді".

Там нагадали, що на початку березня через окупацію частини території України російськими окупантами найбільша в Європі птахофабрика "Чорнобаївська" залишилася "без електропостачання, без можливості годувати птицю, підвозити працівників до робочих місць та вивозити готову продукцію".

Реклама:

"Від спраги та голоду загинуло близько 4,4 млн курей. Частину готової продукції і курей попри обстріли на початку наступу окупантів вдалося роздати місцевому населенню, але більша частина птахів загинула через неможливість її годування.

Загибель такої великої кількості птиці без можливості утилізації - це надзвичайна подія, фактично екологічне лихо. Це питання стало настільки критичним, що окремо піднімалося на засіданні Генасамблеї ООН", - підкреслює агрохолдинг.

Там додали, що після окупації фабрику було пограбовано російськими окупантами. Загарбники вивезли все цінне, все, що не могли вивезти - пошкодили або знищили.

Реклама:

Загальні фінансові втрати внаслідок російської агресії наразі агрохолдинг оцінює в приблизно в 12 млрд грн, або 330 млн доларів США.

У тому числі втрати від загибелі птиці - близько 0,7 млрд грн, або 20 млн доларів.

Втрачений дохід від незнесеного яйця цією птицею склав близько 5,8 млрд грн, або 160 млн доларів. Понівечене і вкрадене обладнання на суму близько 5,5 млрд грн, або 150 млн доларів", - йдеться у заяві.

Також підкреслюється, що фактичне знищення ключового для галузі виробництва призвело до нестачі курячих яєць в Україні. Пропозиція на ринку суттєво зменшилась, а ціни виросли. 

"Прокурори Херсонської обласної прокуратури наразі здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом масового знищення об’єктів тваринного світу, що може спричинити екологічну катастрофу (ст. 441 КК України – екоцид), внаслідок збройної агресії РФ проти України та масового обстрілу ворожими військами смт Чорнобаївка", - додали в "Авангарді".

Читайте також: Олег Бахматюк: Якщо зараз не відновити поголів’я, то на наступний рік яєць не буде

Економічна правда

Реклама: