На АРМА відкрили провадження через приховування інформації про російські активи

Середа, 14 грудня 2022, 14:36 -

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець відкрив провадження про порушення права на інформацію на АРМА – агентство не надало переліку російських та білоруських активів, які були арештовані після 24 лютого і передані в його управління.

Про це повідомляє Trap Aggressor. 

Зазначається, що аналітики в жовтні звернулись до Агентства з розшуку та менеджменту активів із запитом, у якому просили надати перелік російських і білоруських активів, які були арештовані та передані АРМА після повномасштабного вторгнення. Йшлося про корпоративні права, майнові комплекси та підприємства.

Також аналітики запитували суму, що надійшла до державного бюджету від здійснюваного АРМА управління такими активами.

Реклама:

Щодо активів, в.о. голови АРМА Дмитро Жоравович в інтерв`ю "Інтерфакс-Україна" зазначив, що з початку війни у Реєстрі арештованих активів обліковуються такі російські та білоруські активи: 140 записів про арештовані земельні ділянки, понад 400 – щодо нерухомості, понад 20 тисяч залізничних вагонів, 29 майнових комплексів і підприємств, 225 записів про корпоративні права та майже 1,3 тис. рухомого майна.

На питання про суму в Агентстві повідомили, що загалом з 24 лютого до держбюджету перерахували понад 14,8 млн грн від здійснюваного управління арештованими активами. Однак виокремити суму, що надійшла до бюджету від менеджменту російськими та білоруськими активами, в АРМА не змогли.

Крім цього, в АРМА відмовились відповісти на інші питання, посилаючись на те, що "у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, Указом Президента України було обмежено право вільно збирати інформацію".

Реклама:

Натомість аналітики Trap Aggressor наводять приклади пресрелізів Офісу Генерального прокурора, у яких ідеться про те, що до АРМА передають саме активи російських бенефіціарів.  

Раніше повідомлялось, що в АРМА не знають, скільки коштів отримав бюджет від управління російськими активами.

Реклама: