У Росію продовжують постачати мікроелектроніку попри введені санкції – Reuters

Середа, 14 грудня 2022, 10:31 -

До Росії в обхід санкцій, введених Заходом, продовжує надходити мікроелектроніка, зокрема через Туреччину та Гонконг.

Про це йдеться у розслідуванні Reuters.

Журналісти зазначають, що за даними російської митниці, за місяців до кінця жовтня, у Росію надійшло комп’ютерних та інших електронних компонентів на суму щонайменше 2,6 млрд дол.

"Принаймні 777 млн дол із цієї продукції було виготовлено західними фірмами, мікросхеми яких були знайдені в російських системах зброї", – йдеться в розслідуванні.

Реклама:

Зазначається, що в обхід санкцій до Росії потрапила продукція американських Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc і Analog Devices Inc., а також німецької Infineon AG. Заборонена продукція продовжує надходити в Росію з Гонконгу, Туреччини й інших місць.

Однією з компаній, що допомагає Росії з постачанням мікроелементів компанія Azu International, співзасновником якої є турецький бізнесмен Гоктурк Агваза. 

Вона з’явилась в реєстрі компаній Туреччини у березні. Azu International Ltd Sti назвала себе оптовим постачальником ІТ-продуктів і через тиждень почала постачати американські комп’ютерні комплектуючі до Росії. Протягом наступних семи місяців компанія експортувала до Росії компонентів на суму щонайменше 20 млн дол, включаючи мікросхеми американських виробників.

Реклама:

У журналісти пояснюють, що документи російської митниці вдалося придбати у комерційних постачальників. У паперах не вказуються види напівпровідників та іншої електроніки, а також не розкривається інформація про переміщення продукції всередині Росії. Хоча в матеріалах зазначаються деякі російські імпортери, такі як ТОВ "Фортап" у Cанкт-Петербурзі й ТОВ "Титан-Мікро" в Москві.

Агентство надало американським компаніям дані з російських митних документів, які детально описують поставки їхньої продукції. У низці компаній заявили, що сприймають цю інформацію "дуже серйозно" та вивчають ці питання.

Реклама: