Першою у світі: Нова Зеландія заборонила куріння для наступного покоління

Вівторок, 13 грудня 2022, 16:25 -

Нова Зеландія першою в світі законодавчо заборонила куріння для наступних поколінь - у країні не будуть продавати тютюнові вироби людям, що народилися 1 січня 2009 року і пізніше. 

Про це пише The Guardian.

Так, Нова Зеландія запровадила постійно зростаючий вік для куріння, щоб позбавити осіб у віці до 14 років можливості легально купувати сигарети.

"Тисячі людей проживуть довше і здоровіше життя, а система охорони здоров'я заощадить 5 мільярдів доларів від відсутності необхідності лікувати хвороби, викликані курінням, такі як численні види раку, серцеві напади, інсульти, ампутації кінцівок", - заявила заступниця міністра охорони здоров'я Айша Верралл.

Реклама:

Вважається, що Нова Зеландія стане першою країною у світі, яка запровадить щорічне підвищення віку, з якого тютюнові вироби не можна буде продавати особам, які народилися 1 січня 2009 року або після цієї дати.

"Це супроводжуватиметься низкою інших заходів, спрямованих на те, щоб зробити куріння менш доступним, включаючи різке зменшення дозволеної законом кількості нікотину в тютюнових виробах і примус продавати їх тільки через спеціалізовані тютюнові магазини, а не через маленькі магазини і супермаркети.

Країна також збільшила фінансування медичних послуг та кампаній, а також розгорнула послуги з відмови від тютюнопаління спеціально для маорі та тихоокеанських громад", - йдеться у статті.

Реклама:

Кількість магазинів, яким дозволено продавати сигарети, буде скорочено до однієї десятої від існуючого рівня - з 6 000 до 600 по всій країні.

Закони були прийняті остаточно у вівторок ввечері і набудуть чинності в 2023 році: Нова Зеландія намагається досягти своєї мети - зробити країну "вільною від тютюнового диму" до 2025 року.

"Ми хочемо зробити так, щоб молодь ніколи не починала курити, тому ми зробимо правопорушенням продаж або постачання тютюнових виробів новим поколінням. Люди, яким на момент набуття чинності закону виповниться 14 років, ніколи не зможуть легально придбати тютюнові вироби", - заявили в МОЗ країни.

"Рівень куріння стрімко падає. Наша мета - звільнитися від тютюнового диму до 2025 року - вже в межах досяжності", - додала заступниця міністра.

Нові закони, однак, не обмежуватимуть продаж вейпів. "Дані свідчать про те, що принаймні деякі новозеландці змінили свою нікотинову звичку з сигарет на вейпи", - пише газета.

Так, дані, опубліковані в листопаді, показали, що кількість людей, які палять щодня, впала до 8% - в порівнянні з 9,4% в минулому році - що є найнижчим показником з моменту початку спостережень.

Економічна правда

Реклама: