РФ різко збільшила експорт олії на тлі падіння частки України в світі через війну

Середа, 30 листопада 2022, 15:10 -

За перші два місяці сезону (вересень-жовтень 2022 року) РФ експортувала 344,6 тис тонн соняшникової олії - це більш ніж удвічі перевищує аналогічний показник 2021 року. 

Про це пише "Коммерсантъ" з посиланням на учасників ринку.

Зазначається, що основними покупцями стали Туреччина, Китай та Індія, які імпортували близько 136 тис, 82 тис і 34 тис тонн олії відповідно.

Учасники ринку пояснюють зростання експорту збільшенням виробництва соняшникової олії в цьому сезоні, а також сприятливою кон'юнктурою: привабливими світовими цінами, нульовим експортним митом і скороченням поставок з України.

Реклама:

За даними "Совекона", соняшникова олія з Росії на сьогодні коштує близько $1,26 тис за тонну, що приблизно відповідає минулорічному рівню. З жовтня на її експорт з РФ встановлене нульове мито.

У грудні мито також залишиться нульовим.

Гендиректор Інституту кон'юнктури аграрного ринку Дмитро Рилько заявив, що експорт соняшникової олії з РФ в листопаді "також тривав хорошими темпами". За його словами, в цей сезон олійні заводи увійшли з високими перехідними запасами соняшнику, що дало змогу жваво розпочати сезон, а тепер відвантаження стимулює нульове експортне мито.

Реклама:

Слабка присутність на світовому ринку соняшникової олії з України також сприяла притоку попиту на російську продукцію, визнав експерт.

Економічна правда

Реклама: