Європа імпортує рекордні обсяги російського СПГ – FT

Вівторок, 29 листопада 2022, 11:05 -

Європа імпортує рекордну кількість російського скрапленого газу, що свідчить про те, що регіон не повністю позбувся своєї залежності від енергоресурсів з РФ, навіть коли потік через трубопроводи майже припинився.

Про це повідомляє Financial Times.

Імпорт російського скрапленого природного газу, який зазвичай транспортується великими танкерами, зріс більш ніж на 40 відсотків у період з січня по жовтень цього року порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Це підкреслює труднощі, з якими стикнулась Європа, відмовившись від газу з Москви, незважаючи на спроби Брюсселю відійти від російських джерел.

Російський СПГ становив 16 % європейського морського імпорту за цей період. Незважаючи на те, що загальний обсяг у 17,8 мільярдів кубометрів становив лише частку від 62,1 мільярдів кубометрів газових потоків по трубопроводах за цей час, він, тим не менш, залишає Європу залежною від російських енергоресурсів.

Реклама:

"Одного разу Путін може прокинутися і сказати: "Ми припинимо надсилати СПГ до Європи", змусивши регіон купувати на ще дорожчому спотовому ринку", — сказала науковець Центру глобальних досліджень в Колумбійському університеті Анн-Софі Корбо.

Також Росія  може перенаправляти вантажі до країн, які відчувають брак СПГ, таких як Бангладеш і Пакистан, за низькими цінами, щоб досягти політичних переваг і тиснути на європейців, додала вона. 

Санкції проти російського газу через його важливість для енергетичної безпеки деяких європейських країн не застосовувались. У свою чергу Кремль скористався цим, поступово скорочуючи потік через трубопроводи після вторгнення в Україну, підвищуючи ціни та посилюючи кризу вартості життя на всьому континенті.

Реклама:

Згідно з даними Bruegel, обсяг газу з Росії в трубопровідний транспорт скоротився майже на 80 % порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Щоб заповнити прогалину, Європа, яка минулого року імпортувала 155 млрд кубометрів російського природного газу, включаючи СПГ, звернулася до міжнародного ринку СПГ. 

Згідно з даними Refinitiv, з січня по жовтень ЄС імпортував СПГ у світовому масштабі на рекордні 111 млрд кубометрів, що майже на 70% більше, ніж у минулому році.

Імпорт із Росії за цей період склав 17,8 млрд кубометрів, збільшившись на 42% порівняно з аналогічним періодом 2021 року, причому майже всі обсяги припали на Францію, Бельгію, Іспанію та Нідерланди.

"Моя дещо цинічна думка: якщо ми купуємо СПГ у Росії, це нормально. Тому що ми отримуємо від росіян те, що інакше було б надіслано [кудись в інше місце]", — говорить старший науковий співробітник Bruegel Георг Захманн.

"Європа терміново потребує механізму захисту від випадку, коли Росія вибірково надсилає газ окремим покупцям у Європі, щоб купити політичну вигоду" та порушити єдність Європи, додав він.

Реклама: