ЄЦБ продовжить підвищення ставок попри спад економічної активності

Понеділок, 28 листопада 2022, 18:10 -
 
getty images

Європейський центральний банк продовжить підвищувати ставки попри уповільнення ділової активності на тлі рекордної інфляції в єврозоні.

Про це заявила голова ЄЦБ Крістін Лагард, передає Інтерфакс-Україна.

"Високий рівень невизначеності, посилення фінансових умов і зниження глобального попиту чинять тиск на темпи економічного зростання, яке, як очікується, продовжить слабшати в кінці поточного року і на початку наступного", – сказала голова ЄЦБ під час виступу в Європарламенті.

Однак вона додала, що регулятор твердо націлений на зниження інфляції до середньострокових цільових показників, і має намір вжити всіх необхідних заходів для цього.

Реклама:

"Ми очікуємо, що ставки буде підвищено до рівнів, які необхідні для своєчасного уповільнення інфляції до 2%", – сказала голова ЄЦБ.

Лагард також засумнівалася, що інфляція в єврозоні досягла пікових значень.

"Існує занадто велика невизначеність, особливо в одному компоненті інфляції, а саме у високих цінах на оптові постачання енергоносіїв, які позначаються на роздрібних цінах, щоб припустити, що інфляція досягла піку. Для мене це стало б сюрпризом", - сказала голова Європейського центробанку..

Реклама:

Нагадуємо:

Спад ділової активності в єврозоні дещо послабився в листопаді, але загальний попит продовжував знижуватися, оскільки споживачі скорочували витрати на тлі кризи вартості життя.

Європейський центральний банк, ймовірно, продовжить підвищувати ключові процентні ставки у 2023 році з метою повернення інфляції в єврозоні до цільового рівня 2%.

Реклама: