"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Майбутнє ембарго на російську нафту вплинуло на прибутки власників танкерів   

Неділя, 20 листопада 2022, 15:48 -
 
Getty images

Компанії, що займаються нафтовими танкерами, отримують різкий прибуток, оскільки санкції, пов’язані з російською нафтою, змінюють світову торгівлю.

Про це повідомляє Bloomberg.

Європа десятиліттями була головний покупець російської нафти, проте наступного місяця набуде чинності нафтове ембарго, а обсяги купівлі вже починають скорочуватись. Відповідно ці вантажі прямують до Азії, через що кораблі пливуть на тисячі миль далі, підвищуючи важливий аспект попиту.

Згідно з даними Clarkson Research Services Ltd, підрозділу найбільшого у світі суднового брокера, ключовий галузевий показник, тонномилі, який дорівнює об’єму перевезеного вантажу, помноженому на відстань, яку він проходить, цього року зросте на 4,3% . 

Реклама:

Щоденний прибуток найбільших супертанкерів галузі досяг 99 628 доларів США в п’ятницю, що вчетверо перевищує середній показник за останні чотири роки на еталонному маршруті ринку.

Санкції Європи набувають повної чинності 5 грудня, після чого блоку доведеться майже повністю припинити морський імпорт, що призведе до поглиблення хаосу на торговельних шляхах.

Нагадаємо:

Реклама:

У світі формується величезний тіньовий флот танкерів із невідомими власниками, щоб обійти санкції ЄС щодо експорту сирої нафти, які почнуть діяти вже 5 грудня. 

Реклама: