"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд працює над Фондом приватних інвестицій і страхуванням військових ризиків – Свириденко

Четвер, 17 листопада 2022, 11:50 -

Український уряд працює над страхуванням військових ризиків та структуризацію Фонду приватних інвестицій, куди приватні інвестори будуть вкладати кошти.

Про це розповіла перший віце-прем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко на Київському міжнародному економічному форумі.

У Свириденко запитали, чи повинні ми і чи маємо право у повоєнній відбудові розраховувати на конфісковані кошти РФ, оскільки мова йде про чеки на сотні мільярдів доларів.

"Чи маємо ми розраховувати на заморожені російські активи, на те, щоб вони були спрямовані на відновлення - ми маємо повне моральне право на це.

Реклама:

Другий аспект, це дуже важливо, - знайти правильний правовий механізм, як це зробити", - відповіла Свириденко.

Щодо того, чи працюють санкції проти РФ, міністр додала, що в Мінекономіки дивляться на цифри щодо падіння економіки РФ і української економіки.

"Падіння російської економіки до кінця року - менше 10% буде, 4,5-4,6%. Українська економіка, без врахувань наслідків 10 жовтня і вчорашніх ракет, вже -30%. Думаю, що доведеться переглядати цей макропрогноз до кінця року.

Реклама:

Тому я погоджусь, що санкції, на жаль, працюють не так швидко, є часовий лаг між їх прийняттям і ефектом", - визнала вона.

За її словами, найголовніше завдання у повоєнній відбудові - стабілізувати економіку самим. 

"Ми очікуємо на підтримку міжнародних партнерів, очікуємо, що 38 млрд дол дефіциту бюджету у наступному році будуть покриті за рахунок макродопомоги і програми МВФ, яку ми очікуєм, але найголовніше для нас - це стабілізувати економіку. Продовження "зернової ініціативи" ще на 120 днів - це для нас позитивний сигнал.

Ми, звичайно, хотіли б, щоб вона, напевно, була безстрокова. Але все одно це для нас позитивний сигнал, це теж стабілізуючий фактор для економіки", - додала Свириденко.

У міністра запитали, чи бачать в уряді використати політичну підтримку України для того, щоб нам спростити і здешевити доступ до міжнародного капіталу.

"Ми, звичайно, розглядаємо таку можливість. Відбудова буде відбуватись, по суті, через інститути, які ми зараз маємо побудувати. Перше - це Фонд відновлення, мова йде про відновлення соціальної інфраструктури. Друге - це структуризація Фонду приватних інвестицій, куди такі інвестори, наприклад, як IFC, будуть вкладати кошти", - розповіла вона.

За її словами, до кінця року від BlackRock має бути інформація - вони консультують уряд по створенню приватного Фонду.

Вона підкреслила. що зараз уряд працює над страхуванням військових ризиків. 

"Незалежно від того, чи це будуть компанії, які фінансуються за рахунок урядів інших країн, або через приватну платформу, всіх цікавить страхування військових ризиків.

У нас є домовленість з групою Світового банку, що вони дають перші кошти вже в цьому році, для того, щоб ми спробували до кінця року щонайменше кілька інвестпроєктів запустити з покриванням військових ризиків.

Зараз у нас в роботі 2 інвестпроєкти, я думаю, що до кінця року ми це зробимо", - резюмувала Свириденко.

За її словами, страхування стосуватиметься як міжнародного, так і українського бізнесу.

Економічна правда

Реклама: