Прем'єр Польщі пропонує поділити заморожені активи РФ між Україною та ЄС

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 20:56 -

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на неформальному саміті Європейського Союзу запропонував скерувати частину заморожених активів Росії для допомоги європейцям у енергетичній кризі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

За словами Моравецького, лідери ЄС не змогли ухвалити формального рішення щодо вирішення проблеми високих цін на енергоносії, але відбулося "певне зближення позицій". У дискусії про додаткові джерела фінансування енергоринку він згадав заморожені активи РФ.

"Я вказав на одне джерело, що можна порівняно легко отримати, коли йдеться про кошти. А саме – заморожені активи Російської Федерації. Це величезні активи, приблизно 350 мільярдів євро. І сьогодні можна здобути ці кошти для добра України, яку потрібно відбудовувати на ці кошти. Але також для потреб жителів ЄС і для потреб жителів Польщі", – зазначив польський прем’єр.

Реклама:

Раніше Моравецький заявив, що конфісковані російські активи мають піти на відбудову України.

Станом на липень Європейський Союз заморозив російські активи на суму 13,8 мільярда євро з моменту вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Очікується, що ЄС у жовтні має ухвалити директиву, яка передбачатиме можливість конфіскації російських активів, які перебувають під санкціями.

Реклама:

Європейська правда

Реклама: