Норвегія перевіряє свій підводний газопровід після вибухів на "Північних потоках"

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 12:53 -

Норвегія направила спеціалізоване судно для перевірки підводного газопроводу до Німеччини через побоювання з приводу безпеки після ймовірної диверсії на двох трубопроводах "Північного потоку".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Норвегія, найбільший в Європі постачальник газу, минулого тижня привела свій енергетичний сектор в стан підвищеної готовності, розгорнувши військово-морські і військово-повітряні сили для патрулювання морських об'єктів і розмістивши солдатів на наземних газопереробних заводах після вибухів на "Північному потоці-1"  і "Північному потоці-2"  26 вересня.

Havila Subsea, нафтосервісне судно, оснащене дистанційно керованими підводними апаратами, було розгорнуто 5 жовтня для обстеження трубопроводу Europipe II, який проходить від газового заводу Каарстое в Норвегії до Дорнума в Німеччині, показують дані відстеження суден Refinitiv.

Реклама:

Йостейн Алендаль, генеральний директор Reach Subsea, яка управляє Havila Subsea, повідомив Reuters, що інспекція була замовлена компанією Equinor, яка проводить інспекції трубопроводів від імені оператора морської газової системи Gassco.

"З міркувань безпеки ми не можемо вдаватися в подробиці про конкретні заходи", - сказав представник Gassco.

Норвезькі військові відмовилися коментувати обстеження морських трубопроводів або інші конкретні заходи безпеки в морі.

Реклама:

"Знання про ці заходи полегшує виконавцю їх уникнення", - сказав представник норвезької армії.

Europipe II, ймовірно, є найважливішим норвезьким трубопроводом, сказав Тор Івар Стрьоммен, старший викладач Королівської норвезької військово-морської академії.

"Серйозне переривання потоку газу до Німеччини може викликати політичний тиск, що змінить динаміку триваючого протистояння з Росією", - сказав Стрьоммен.

Джерело в галузі повідомило Reuters, що Норвегія перевіряє критично важливу нафтогазову інфраструктуру, включаючи трубопроводи, на предмет наявності вибухівки або спроб саботажу.

Пропускна здатність 658-кілометрового газопроводу Europipe II становить 71 мільйон кубометрів газу на добу, що становить близько п'ятої частини всього трубопровідного експорту Норвегії.

Служба безпеки Швеції заявила в четвер, що розслідування на місці злочину на двох трубопроводах посилило підозри в "грубому саботажі", пов'язаному з детонаціями.

Нагадаємо, Велика Британія направила в Північне море військовий фрегат "Сомерсет" для захисту трубопроводів, якими країна отримує нафту і газ, після пошкоджень російських "Північних потоків".

Європейська правда

Реклама: