Російські друкарні можуть зупинитися через дефіцит західного обладнання – ЗМІ

Вівторок, 4 жовтня 2022, 16:32 -

Через санкції та відмову виробників є Європи, Північної Америки та Японії постачати обладнання і запчастини російські друкарні зіткнулися з їхнім дефіцитом.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на топ-менеджерів друкарень.

За їх оцінкою, техніка з так званих "недружніх" країн у російських друкарнях становить близько 90%.

Так, у Європі виготовляються друкарські, палітурні, ниткошвейні, кришкоробні машини, CTP-обладнання та запчастини для них.

Реклама:

За словами топ-менеджерів російських друкарень, найбільшими імпортерами цієї техніки в Росії були Німеччина (компанії Heidelberg, Manroland, KBA), Швейцарія (Muller Martini), Італія (Smyth, Zechini), Канада, Японія та ін.

Зазначається, що частина європейських компаній розірвала контракти з власної ініціативи.

Інша частина західних виробників припинила співпрацю з російськими друкарнями після запровадження 8 квітня Радою Європи п'ятого пакету санкцій, який забороняє імпорт в Росію обладнання для флексографії, офсетного, глибокого та високого друку, палітурних машин та ін.

Реклама:

"Під санкції потрапило й вживане обладнання, у тому числі друкарські машини та лінії вставки твердої палітурки", - заявив президент видавничої групи "Ексмо-АСТ" Олег Новіков.

Для окремих видів обладнання запчастини постачаються через так званий "паралельний імпорт".

"Кожна друкарська машина має свій серійний номер. Багато комплектуючих для них унікальні і мають відповідний каталожний номер. Це означає, що виробник по ньому може зрозуміти, що деталь буде відправлено в Росію, і заборонить постачання", - кажуть учасники ринку.

"Ще один варіант виходу із ситуації - постачання комплектуючих та нового поліграфічного обладнання з Індії та Китаю. Але у них виробляють лише окремі його види.

Наприклад, у Китаї є ниткошвейні машини, але мають низький ступінь автоматизації. А індійські машини для рольового друку на два покоління старші, ніж у Європі", - йдеться у статті.

Член правління Спілки підприємств друкованої індустрії Гільдії видавців періодичного друку Олена Шитикова підтверджує, що ситуація з обладнанням та комплектуючими на ринку поліграфії справді є складною.

"Вихід поки один - розбирати старі машини і користуватися вживаними запчастинами, як в авіації", - вважає вона.

Економічна правда

Реклама: