До кінця року компанії повинні провести загальні збори акціонерів – і це платно

Вівторок, 4 жовтня 2022, 12:54 -

Акціонерні товариства та корпоративні інвестиційні фонди повинні до 31 грудня провести загальні збори, що наразі можливо лише дистанційно – за цю послугу доведеться платити Нацкомісії з цінних паперів.

Відповідне рішення наприкінці вересня прийняла Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

"Організації, які знаходяться на підконтрольній Україні території, мають провести річні загальні збори до 31 грудня поточного року включно. У разі знаходження на тимчасово окупованій Російською Федерацією території збори повинні будуть відбутися протягом 90 днів після завершення воєнного стану", – йдеться в повідомленні регулятора.

Закон зобов'язує всі АТ проводити загальні збори акціонерів щороку до 30 квітня. Проте, через повномасштабне вторгнення РФ, НКЦПФР 16 березня дала компаніям можливість провести збори у дистанційній формі. 

Реклама:

"У разі неможливості проведення загальних зборів акціонерів в період дії воєнного стану…загальні збори акціонерів акціонерного товариства мають бути проведені протягом 90 днів після завершення дії воєнного стану", – йшлося в березневому рішенні комісії, яке у вересні скасували. Тож тепер це обов'язок, а не право.

Примітно, що наразі єдиним можливим форматом проведення зборів є дистанційний формат. На відміну від традиційного скликання, коли необхідна фізична присутність акціонера або його представника, дистанційний формат дозволяє це робити в електронному вигляді.

Проте дистанційний формат не безкоштовний – вартість цієї послуги, яку надає Національний депозитарій України становить 10 тис грн. З початку року, станом на 30 вересня НКЦПФР отримала 189 повідомлень АТ та 58 повідомлень КІФ щодо проведення ними загальних зборів. Загалом в Україні працювало 13902 акціонерних товариства і 965 корпоративних інвестиційних фондів.

Реклама:

"Щодо акціонерних товариств та корпоративних фондів, які не проведуть річні загальні збори у встановлений строк, комісія застосовуватиме доступні їй засоби впливу: винесення попередження та розпорядження про усунення правопорушення", – попередили в НКЦПФР.

Реклама: