Агрохолдинг Бахматюка готовить позов до уряду РФ на $1,2 мільярда

Понеділок, 31 жовтня 2022, 12:59

Агрохолдинг UkrLandFarming мільярдера Олега Бахматюка готує проти уряду Росії позов на суму в 1-1,2 млрд доларів за втрачені внаслідок війни активи.

Про це він розповів в інтерв’ю Економічої правди.

За його словами, від початку повномасштабної війни холдинг втратив 160 тис гектарів землі. Ці площі знаходяться в окупації та сірій зоні, де ведуться воєнні дії: у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, частині Запорізької та Харківської областей.

"На півдні ми втратили величезне управління на 140 тисяч гектарів. Там було техніки на 80-100 мільйонів доларів, міндобрив та насіння ще на 90 мільйонів доларів. За нашими даними, усе це розграбоване, уся техніка вивезена", – розповідає Бахматюк.

Реклама:

Крім того, у зоні окупації втрачені птахофабрики "Чорнобаївка" та "Чорнобаївка нова", де померли 4,5 мільйона птиці.

Розбомблена також птахофабрика "Ареал-Снігурівка" на Миколаївщині, виробництво в Миколаєві, Волновасі та Бахмуті зупинене, Донецька птахофабрика зупинена. "Розбомблена Київська птахофабрика, пошкоджена Макарівська – вони теж не працюють", – пояснює мільярдер.

У результаті "Авангард", що входить у структуру UkrLandFarming, упав на 60% від довоєнного обсягу виробництва яєць. У натуральному вигляді спад виробництва становить близько 100 мільйонів штук яєць на місяць.

Реклама:

"Ми готуємо сукупний позов до уряду Росії на 1-1,2 мільярда доларів за втратами групи. Найбільші збитки – це Чорнобаївська птахофабрика, де лише прямі затрати на її побудову сягали 400 мільйонів доларів", – заявив Бахматюк. Також в цю оцінку входить втрачена техніка і землі на окупованій території. 

Читайте більше в інтерв’ю: Олег Бахматюк: Якщо зараз не відновити поголів’я, то на наступний рік яєць не буде

Реклама: