"Нафтогаз" планує вивести з системи одне з підземних сховищ газу

Понеділок, 3 жовтня 2022, 11:47 -

Оператор підземних сховищ газу "Укртрансгаз", який належить НАК "Нафтогаз України" збирається ліквідувати або змінити призначення одного із сховищ.

Про це повідомив головний інженер компанії Роман Кохтюк в коментарі "Енергореформі".

Наразі компанія розробляє геолого-економічне обґрунтування, згідно з яким і буде вирішено, що робити з сховищем далі.

"Є кілька варіантів. Один із них ліквідувати. Інший – ввести в режим видобутку як родовище. Є залишкові запаси, але їхня вартість з видобутку може бути надзвичайно високою, це все і покаже ГЕО. Також є варіант використати його в майбутньому для накачування СО2 (вуглекислого газу - ред.)", - пояснив головний інженер "Укртрансгазу" у коментарі інтернет-порталу Енергореформа під час робочої поїздки до Львівської області.

Реклама:

За словами Кохтюка, виведення із системи газосховищ цього об'єкта не позначиться на можливостях зберігання газу Україною, оскільки обсяг сховища становить менше ніж 1% від загального їх обсягу.

Це найстаріше та експериментальне ПСГ, створене ще на початку сімдесятих років, яке формувалося у водоносних пластах, та його експлуатація порівняно з іншими сховищами набагато дорожча і не приносить жодної економічної вигоди.

Наразі компанія здійснює поступовий відбір газу, що залишився у сховищі.

Реклама:

Яке саме ПСГ виводитимуть з системи не розповіли з міркувань безпеки в умовах воєнного часу.

Нагадуємо:

Станом на кінець вересня в українських підземних сховищах вже накопичено майже 14 млрд кубометрів газу для проходження опалювального сезону за цільового показника у 14,5-15 млрд кубів.

Реклама: