Російський експорт енергоносіїв ніколи не повернеться до довоєнних рівнів – МЕА

Четвер, 27 жовтня 2022, 17:04 -

Війна в Україні та глобальна енергокриза стануть поворотною точкою для світового енергетичного ринку - російський експорт енергоносіїв ніколи не повернеться до рівнів 2021 року, а до 2030 року впаде рівно на 50%.

Про це йдеться в енергетичному огляді віж Міжнародного енергетичного агентства.

В огляді підкреслюється, що глобальна енергетична криза може стати історичним поворотним пунктом на шляху до більш чистого та безпечного майбутнього.

"Глобальна енергетична криза, спричинена вторгненням Росії в Україну, спричиняє глибокі та довготривалі зміни, які можуть прискорити перехід до більш стійкої та безпечної енергетичної системи.

Реклама:

Сьогоднішня енергетична криза спричиняє безпрецедентний за масштабами та складністю шок. Найбільші потрясіння відчуваються на ринках природного газу, вугілля та електроенергії - зі значними потрясіннями на ринках нафти, що призвело до необхідності двох безпрецедентних за масштабами випусків нафти країнами-членами МЕА для уникнення ще більш серйозних перебоїв у постачанні.

В умовах невпинних геополітичних та економічних проблем енергетичні ринки залишаються надзвичайно вразливими, а криза нагадує про крихкість та нестійкість нинішньої глобальної енергетичної системи", - йдеться в доповіді.

МЕА наголошує, що вторгнення РФ в Україну та глобальна енергокриза прискорить перехід найбільших країн на поновлювані джерела - прогнозується, що вже до середини 2020-х світовий попит на викопне паливо вийде на плато.

Реклама:

Зазначається, що криза змусила уряди найбільших країн - США, Євросоюзу, Японії, Південної Кореї, Китаю та Індії - зробити більш упевнені кроки в бік структурних змін у виробництві та споживанні енергії. Якщо всі заявлені програми будуть виконуватися, світові інвестиції в "чисту енергію" до 2030 року зростуть на 50%, до $2 трлн на рік.

Водночас описаний у доповіді базовий сценарій МЕА передбачає, що близько 2025 року світовий попит на викопне паливо пройде пік, після якого почне падати. 

При цьому прискорення відмови від вугілля, газу і нафти покращує прогноз щодо викидів і глобальної зміни клімату. У базовому сценарії МЕА викиди CO2 будуть на історичному максимумі 37 млрд тонн у 2025 році, на п'ять років раніше, ніж передбачалося раніше. Після цього вони повинні почати знижуватися і до 2050 року впадуть до 32 млрд тонн.

Щодо переспектив російського енергетичного експорту у МЕА заявили, що війна все змінила для РФ.

Так, єдина можливість для Росії переорієнтувати поставки, що випадають через санкції, - це Китай, але повністю замістити Європу РФ не зможе, особливо щодо газу. За оцінкою МЕА, у 2020-ті роки споживання газу в Китаї в середньому зростатиме на 2% щорічно (у 2010-ті воно зростало на 12% на рік).

Порівняно з минулорічним звітом МЕА знизило прогноз обсягів видобутку нафти в РФ до 2025 року на 2 млн барелів на добу, видобутку природного газу - на 200 млрд кубометрів на рік. 

Агентство наголошує, що російський експорт енергоносіїв ніколи не повернеться до рівнів 2021 року, а до 2030 року впаде рівно на 50%.

Водночас частка Росії на світовому газовому ринку впаде з 30% у 2021 році до 15% у 2030 році в базовому сценарії і до 10% в оптимістичному. Виручка від газового експорту - з $75 млрд до менш ніж $30 млрд в оптимістичному сценарії.

За прогнозами, російський нафтовий експорт до 2030 року впаде на 25%, до 2050-го - на 40%. Більшу частину російського експорту замістять близькосхідні постачальники, але частина припаде і на Північну Америку, яка до середини 2020-х обійде Росію за часткою світового ринку.

Економічна правда

Реклама: