Програма від USAID: дві тисячі аграріїв отримають послуги зі зберігання зерна

Понеділок, 24 жовтня 2022, 19:25 -

Понад 2000 мікро-, малих та середніх українських агровиробників отримають послуги зі зберігання зерна в межах ініціативи AGRI (Agriculture Resilience Initiative) від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Зазначається, що для цього USAID закупило більш ніж 8 тис рукавів для зберігання зерна, 29 зернопакувальних машин та бункерів-перенавантажувачів; Агентство також підтримає встановлення модульних сховищ/ангарів для зберігання зерна загальною місткістю 77 тис тонн.

"У рамках AGRI, агропідприємства отримають доступ до зберігання зерна через 13 компаній-провайдерів у різних регіонах України. Перший договір про надання послуг уже підписано з БО "Львівська аграрна дорадча служба" - найближчим часом 200 малих і середніх агровиробників Львівщини матимуть, де зберігати зерно.

Реклама:

Ініціатива AGRI передбачає, що компанії-надавачі послуг відповідатимуть за створення хабів/майданчиків для зберігання зерна, закупівлю й доставку обладнання та витратних матеріалів. Вони формуватимуть і навчатимуть сервісні бригади. Серед їх функцій - також надання сервісних послуг із доробки та зберігання зернових та технічних культур: ідеться, зокрема, про лабораторний та консультаційний супровід виробників із моніторингу зберігання зерна, збереження його якості та маркетингу, послуги з розпакування тощо", - йдеться у повідомленні.

Завантаження зерна у рукави для зберігання розпочнеться до кінця жовтня, до кінця листопада всі 13 грантерів програми USAID АГРО вже надаватимуть послуги з пакування.

При цьому рукави та обладнання надаватимуться безкоштовно, але сервісні послуги з пакування та зберігання будуть платними.

Реклама:

"AGRI ставить за мету підтримати саме мікро-, малих та середніх аграріїв, адже брак потужностей для зберігання зерна в першу чергу б'є по невеликих господарствах, які не мають власних елеваторів або складів", - резюмували в Мінагро.

Ініціативу на підтримку стійкості агросектору - AGRI-Україна - започаткувало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в липні цього року.

Програма покликана допомогти аграріям зберегти зерно, сприяти виробництву, переробці та експорту с/г продукції, а також розширити доступ с/г товаровиробників до фінансування. Зокрема, у межах AGRI українські фермери отримають засобів для тимчасового зберігання приблизно 1,5 млн тонн зерна. Проєкт здійснюється Програмою USAID АГРО, яку впроваджує компанія Chemonics International.

Економічна правда

Реклама: