Ціни на нафту коливаються: які фактори на це впливають

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 10:15 -

Ціни на нафу незначно змінились у п'ятницю, оскільки оптимізм щодо можливого зростання попиту в Китаї згас, а ринок знову оцінив вплив різкого підвищення процентних ставок на споживання енергії.

Про це пише Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на нафту Brent знизилися на 12 центів до 92,26 долара за барель до 06:25 GMT.

Реклама:

Ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate в США впали на 11 центів до 84,40 долара за барель.

Brent був на шляху до тижневого приросту на 0,6%, тоді як очікувалося, що WTI впаде на 1,5%.

Причини коливання цін

Реклама:

Щоб боротися з інфляцією, Федеральна резервна система США продовжить підвищувати свою короткострокову цільову ставку, заявив у четвер президент Федерального резервного банку Філадельфії Патрік Харкер. 

"Оскільки кілька ключових членів ФРС цього тижня по черзі виступали, сперечаючись про ще більш високі процентні ставки, це притупило оптимізм щодо скорочення карантинних обмежень Китаю", - зазначив Стівен Іннес, керуючий директор SPI Asset Management.

"Усі чекають стимулювання сировинних товарів, спричинене повторним відкриттям Китаю, але ми ще не досягли цього", - додав він.

Пекін розглядає можливість скорочення періоду карантину для відвідувачів з 10 до семи днів, повідомило в четвер агентство Bloomberg з посиланням на джерела. Офіційного підтвердження з Пекіна не було.

Китай, найбільший у світі імпортер сирої нафти, цього року дотримувався суворих COVID-обмежень, що сильно вплинуло на бізнес і економічну активність та знизило попит на пальне. Багато аналітиків вважають, що політика нульової толерантності здебільшого зберігатиметься протягом наступного року.

Але ціни на нафту нещодавно підтримали заборона ЄС на російську нафту та нафтопродукти, а також скорочення видобутку групою ОПЕК+.

"Рішення ОПЕК скоротити видобуток на два мільйони барелів на день може стати поворотним моментом для ринку нафти. З ризиком перебоїв з поставками з Росії через обмеження ціни це може стиснути ринок", - йдеться в аналітичній записці ANZ Research.

Економічна правда

Реклама: