"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС не встановив обмежень цін на газ, але домовився далі шукати компроміс

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 09:00 -

Після переговорів у Брюсселі  27 лідерів країн-членів ЄС не змогли подолати розбіжності між найбільшими  країнами-членами і встановити обмеження ціни на газ, але домовилися далі шукати компроміс на основі пропозицій Єврокомісії.

Джерело: президент ЄК Урсула фон дер Ляєн, Bloomberg, голова Євроради Шарль Мішель, джерела WP

Пряма мова Мішеля: "Домовилися працювати над заходами щодо стримування цін на енергоносії для домогосподарств та бізнесу".

Деталі: Після годин переговорів лідери попросили виконавчу владу ЄС запропонувати "тимчасовий динамічний ціновий коридор для операцій з природним газом, щоб негайно обмежити епізоди надмірного зростання цін на газ". Вони також заявили, що будуть продовжувати розробку тимчасових рамок для обмеження ціни на газ у виробництві електроенергії, включаючи аналіз витрат і вигод. Урсула фон дер Ляєн сказала, що "ми розробимо додатковий новий індекс, який краще відображатиме ситуацію з цінами на СПГ, а поки що ми створимо механізм ринкової корекції, щоб обмежити епізоди надмірних цін на газ".

Реклама:

Лідери також попросили вжити заходів для уникнення екстремальних цінових стрибків і використовувати їхню спільну купівельну спроможність як важіль впливу в переговорах зі світовими постачальниками газу. Спільні закупівлі будуть добровільними, але з вимогою, що 15% від обсягу, необхідного для заповнення газових сховищ, будуть купуватися блоком.

Дипломати заявили, що вплив пропозицій повинен бути належним чином оцінений експертами перед затвердженням, і лідери наполягли на тому, що будь-яка угода повинна враховувати їх різні енергетичні баланси. Один з високопоставлених дипломатів підсумував, що "ви ж не сідаєте в поїзд, не знаючи пункту призначення".

Зазначається, що на початку саміту розбіжності були настільки великими, що досягнення згоди щодо подальшого вивчення плану, запропонованого Комісією, розглядалося майже як досягнення саме по собі.

Реклама:

Лідери ЄС зустрінуться в п'ятницю на другий день саміту, на порядку денному якого будуть економічні питання. Міністри енергетики блоку зустрінуться наступного тижня, щоб далі узгоджувати деталі.

Що передувало:

  • 18 жовтня Європейська комісія внесла новий пакет пропозицій для подолання енергетичної кризи, який стосується проблеми дефіциту природного газу на європейському ринку.
  • Серед пропозицій - спільні закупівлі газу (не менш як 15% для заповнення сховищ); новий ціновий орієнтир  для скрапленого природного газу до березня 2023 року; механізм корекції цін для встановлення динамічного цінового ліміту для угод на нідерландській газовій біржі TTF (вона є орієнтиром для біржових цін на газ у всій Європі); механізм розподілу газу для держав-членів ЄС, які постраждали внаслідок дефіциту.
  • ЄС раніше вже погодив добровільне скорочення споживання газу на 15%. Проєкт передбачає, що Брюссель буде стежити за виконанням та може активувати обов’язкове скорочення чи переглянути цілі, якщо заходи виявляться неефективними.

Реклама: