Іспанія і Франція дозволили власникам платити за утримання яхт, заморожених через санкції проти РФ – ЗМІ

Четвер, 20 жовтня 2022, 18:58 -

Іспанія і Франція дозволили власникам суперяхт, заморожених під санкціями проти російських бізнесменів, платити за їх утримання.

Про це пише Reuters із посиланням на три джерела.

В Іспанії шість суден були заморожені після санкцій, запроваджених після вторгнення Росії в Україну в лютому. "Більшість" власників оплачує технічне обслуговування, екіпаж, стикування та страхування, повідомило джерело, обізнане з цим питанням.

"Фізичним особам зазвичай забороняється здійснювати фінансові операції в юрисдикціях, де на них накладено санкції, але як заявляють три джерела, уряди Іспанії та Франції дозволяють платежі відповідно до законодавства ЄС і національного законодавства.

Реклама:

Міністерство фінансів Іспанії повідомило Reuters, що закон 2014 року, ухвалений після анексії Росією Криму, дозволяє особам, які перебувають під санкціями, здійснювати необхідні платежі для утримання активів. Міністерство не підтвердило, чи санкціоновано виплати", - пише агентство.

"Платежі відбуваються після того, як деякі західні уряди пообіцяли зробити "удар" по розкішних активах союзників президента Росії Володимира Путіна центральним у своїх зусиллях покарати Москву.

У березні прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, оголосивши про заморожування однієї яхти в Іспанії, пообіцяв "рішуче" і "жорстко" вдарити по союзниках Путіна", - нагадує Reuters.

Реклама:

Поки продано лише одну яхту - Axioma, вона була виставлена ​​на аукціон у Гібралтарі в серпні за розпорядженням банку JP Morgan, а не уряду. 

За словами Міністерства фінансів Іспанії, французького морського юриста та двох представників заморожених суден у Франції, у Франції та Іспанії рішення заморозити, а не конфіскувати розкішні активи, які, як вважають, належать росіянам, які перебувають під санкціями, означає, що їхні поточні витрати залишаються на відповідальності власника.

При цьому у Франції заморожено пʼять яхт.

Олексій Кузьмичов, акціонер російського Альфа-банку, який перебуває під санкціями, оплачував два свої заморожені судна у Каннах та Антибах відповідно до закону ЄС від 2014 року, який дозволяє платежі за утримання замороженого майна, заявив його адвокат Філіп Бланшеттьє.

Міністерство фінансів Франції підтвердило, що правила ЄС дозволяють такі платежі.

Економічна правда

Реклама: