Кількість економічних мігрантів з України в Польщі росте, але масового напливу через ракетні удари немає

Четвер, 20 жовтня 2022, 18:29 -

Потік економічних мігрантів з України за кордон збільшується: зацікавленість роботою з другої половини вересня у Польщі росте, але масового напливу працівників через економічну ситуацію в Україні чи ракетні обстріли наразі немає.

Про це повідомляють у Міграційній платформі EWL.

Про збільшення виїздів українців за кордон свідчать і дані Прикордонної служби Польщі про перетин польсько-українського кордону.

У жовтні кількість виїздів до Польщі перевищує кількість повернень в Україну в середньому на 3-5 тис громадян України в день.   

Реклама:

"Ми помітили, що більше стало виїжджати жінок працездатного віку, які цікавляться вакансіями в європейських країнах. Вони їдуть саме працювати, а не у пошуку безпечного притулку, бо часто залишають дітей вдома, щоби заробити.

Найбільше жінок виїжджає з Центральної та Західної України. Зараз, коли в Європі традиційно триває високий сезон виробництва на підприємствах, роботодавці мають для них різні пропозиції роботи", - заявив директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Близько 80% українців обирають для роботи Польщу, оскільки вона залишається найбільш зрозумілою у плані роботи, економічні мігранти мають вже досвід, а також знайомих чи родичів, а сама країна є близькою культурно для українців. Ще біля 10% їдуть заробляти у Чехію, решта - в Німеччину, Голландію, Румунію, інші країни ЄС, кажуть в EWL.

Реклама:

"Для українців, які не знають польської мови та не мають досвіду роботи пропонують просту фізичну роботу. Найбільше її у промисловому виробництві, сфері логістики та e-commerce, яка нині активно готується до різдвяних свят і Black Friday.

Роботу також можна знайти на підприємствах харчової та переробної промисловості. Підприємства автомобільної галузі, які поступово пожвавлюють свою роботу після пандемії, теж пропонують роботу, у тому числі її багато саме для жінок", - зазначають у EWL.

"Це посильна для жінки праця, а її базовим вмінням вчать на підприємстві. У середньому на простій фізичній роботі в Польщі зараз можна заробити 3,5-6 тис злотих на місяць (28-48 тис грн)", - додає Марцін Колодзейчик. 

Від початку повномасштабної російської агресії в Польщі знайшли роботу понад 430 тисяч новоприбулих громадян України. 

Економічна правда

Реклама: