Фінляндія через несправність відкладає запланований у грудні запуск нового реактора на АЕС

Середа, 19 жовтня 2022, 14:25 -

Запуск нового ядерного реактора у Фінляндії буде відкладено із запланованої дати у грудні.

Про це пише Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

Затримка пов'язана з пошкодженням, виявленим у насосах, розташованих у машинному відділенні блоку АЕС "Олкілуото-3" потужністю 1600 мегаватів на етапі випробувань.

Оператор Teollisuuden Voima Oyj заявив, що несправність не вплине на ядерну безпеку, і нову оцінку початку регулярного виробництва електроенергії буде завершено "найближчими днями".

Реклама:

Станція мала забезпечувати життєво важливі постачання електроенергії у Фінляндії після того, як у травні імпорт з Росії був повністю припинений.

Фінська енергосистема попередила про періодичні відключення електроенергії цієї зими, оскільки Європа переживає найважчу енергетичну кризу за останні десятиліття. Під час роботи три реактори в Олкілуото виробляють 40% електроенергії Фінляндії.

Зіткнувшись із різким зростанням цін та перспективою зимових відключень, фінські домогосподарства вже почали економити електроенергію, при цьому споживання електроенергії у вересні відповідає рівню червня - набагато теплішого та світлішого місяця, згідно з галузевими оцінками.

Реклама:

Реактор, який коштував його оператору приблизно 6,4 мільярда доларів, проходить випробування з березня і минулого місяця вперше вийшов на повну потужність. Коли у 2005 році почалося будівництво, блок мав стати найбільшим у світі, але його випередили, і тепер він є третім за потужністю у світі.

Європейська правда

Реклама: