Прискорення інфляції, курс гривні та згортання виробництва: як змінилась оцінка перспектив бізнесу

Понеділок, 17 жовтня 2022, 19:05 -

У третьому кварталі року український бізнес попри війну покращив оцінки щодо рівня ділової активності підприємств – Індекс ділових очікувань зріс до 79,5% порівняно з 72,6% у другому кварталі року.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Оцінки за всіма складовими індексу залишаються негативними, водночас відбулося їх пом’якшення, найсуттєвіше – щодо  загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва", – йдеться в повідомленні.

Послаблення негативних очікувань спостерігається в підприємств переважної більшості областей і видів діяльності. Натомість респонденти підприємств усіх видів діяльності очікують зменшення кількості працівників на своїх підприємствах.

Реклама:

Також підприємства очікують уповільнення темпів скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. 

Крім цього, погіршилися очікування бізнесу щодо курсу гривні – 67% респондентів вважають, що обмінний курс сягне або перевищить 44,00 грн/дол. США.

У третьому кварталі очікувана річна інфляція становила 25,2% порівняно з 21,7% у попередньому кварталі. Дві третини (69%) опитаних підприємств вважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 30,0%.

Реклама:

Економічна правда

Реклама: