Рішення ОПЕК+ скоротити видобуток нафти підштовхне глобальну економіку до рецесії – МЕА

Четвер, 13 жовтня 2022, 14:21 -

Міжнародне енергетичне агентство зазначає, що рішення групи виробників нафти ОПЕК+ скоротити видобуток призвело до зростання цін і могло підштовхнути світову економіку до рецесії.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на звіт агентства.

"Невпинне погіршення економіки та підвищення цін, викликане планом ОПЕК+ щодо скорочення поставок, уповільнюють світовий попит на нафту", – йдеться у щомісячному звіті про нафту.

Аналітики додають, що з огляду на невпинний інфляційний тиск і підвищення процентних ставок, вищі ціни на нафту можуть виявитися переломним моментом для світової економіки, яка вже перебуває на межі рецесії

Реклама:

Попередження агентства підкреслює розбіжності з Саудівською Аравією, найбільшим у світі експортером нафти та фактичним лідером ОПЕК+.

Президент США Джо Байден пообіцяв невизначені "наслідки" для відносин із Саудівською Аравією після кроку ОПЕК+, але Ер-Ріяд відкинув критику та заявив, що цей крок не є політичним і спрямований на збалансування ринку та стримування волатильності.

Фактичні втрати поставок, ймовірно, становитимуть близько 1 мільйона барелів на день, а не 2 мільйони барелів, оголошених блоком ОПЕК+, заявили в МЕА.

Реклама:

В агентстві додали, що обмеження потужностей, які перешкоджають видобутку в інших членах ОПЕК+, означають, що Саудівська Аравія та ОАЕ забезпечать більшу частину скорочень, тоді як нові санкції G7 та Європейського Союзу щодо Росії можуть ще більше скоротити глобальні пропозиції.



Реклама: