Шольц у розмові із Зеленським підтвердив схвалення 5 мільярдів євро макрофіну

Середа, 7 вересня 2022, 17:58 -

Президент Володимир Зеленський у середу провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, під час якої сторони охопили "широкий перелік тем".

Про це передає "Європейська правда" з посиланням на повідомлення Зеленського у Twitter.

"Подякував за підтвердження €5 млрд макрофіну від ЄС, розповів про необхідність повноцінної програми МВФ. Обговорили плани щодо подальшого посилення оборонних спроможностей України", – зазначив глава держави.

Як повідомлялося, Європейська комісія запропонувала виділити 5 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. Цей кредит доповнює 10 млрд євро, які Європейський Союз вже надав Україні у вигляді фінансової, гуманітарної та військової допомоги.

Реклама:

Пропозицію комісії повинні схвалити Європарламент і Рада ЄС, після чого комісія зможе переказати Україні кошти.

18 травня Єврокомісія запропонувала надати Україні додаткову макрофінансову допомогу в розмірі до 9 млрд євро у 2022 році у зв'язку з агресією Росії. Перший транш у розмірі 1 мільярда євро прийшов Україні на початку серпня.

Дотепер у ЄС тривали суперечки між державами-членами щодо гарантування решти 8 млрд євро і виділення допомоги затягнулося. Згодом стало відомо, що усі держави-члени ЄС, окрім Угорщини, погодилися фінансово гарантувати ще 5 млрд євро макрофінансової допомоги у вигляді довгострокових кредитів для України.

Реклама:

За даними ЗМІ, обговорення щодо решти 3 млрд євро все ще триває. Держави-члени розходяться в думках щодо того, повинні гроші бути надані у вигляді грантів чи кредитів.

Європейська правда

Реклама: